logo

Pistacje

Pistacje

PISTACJE

Orzeszki pistacjowe zaliczane są do jednych z najcenniejszych orzechów, które uprawiane są w wielu regionach świata. Największymi producentami pistacji są Turcja, Iran i USA. Wyróżnia je zielona barwa, słodkawy smak i przyjemny aromat.

Uprawa i zbiór

Drzewo pistacjowe owocuję co dwa lata, pistację rosną w kiściach podobnych do winogron. Gdy pistacje dojrzeją rozpychają skorupkę, która następnie pęka. Zbiór pistacji odbywa się za pomocą specjalnych maszyn, które strząsają je z drzewa.

 

Wartości zdrowotne pistacji

  • - zawierają luteinę , która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku
  • zawierają dużo β-karotenu, szczególnie ważnego dla osób spędzających dużo czasu przed ekranem telefonu i komputera
  • są orzechami najbardziej bogatymi w potas, który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego, zapewnia prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych oraz warunkuje prawidłową pracę mięśni
  • są źródłem żelaza, cynku, magnezu i fosforu
  • zawarta w nich witamina E- silny przeciwutleniacz, obniża ryzyko wystąpienia nowotworów, opóźnia procesu starzenia skóry
  • zawierają witaminy z grupy B oraz kwas foliowy
  • zawarty w nich błonnik reguluję prawidłową pracę jelit oraz wspomaga procesy przemiany materii
  • są bogate w fitosterole, dzięki czemu pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi

Olej z pistacji

  • wykazuje działanie odżywiające i zmiękczające skórę, zapobiega jej łuszczeniu
  • chroni przed przesuszaniem naskórka oraz łagodzi podrażnienia po goleniu

Pistacje możesz kupić online w naszym sklepie internetowym. Posiadamy opakowania o pojemności 500 g oraz 1 kg w atrakcyjnych cenach.

KRUCHE CIASTECZKA Z PISTACJAMI I ŻURAWINĄ

  • ½ szkl. pistacji
  • 1 garść żurawiny suszonej
  • 140g masła
  • 80g erytrolu
  • ½ ziarenek z laski wanilii
  • 225 g mąki orkiszowej
  1. masło i erytrol utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej masy
  2. dodaj ziarenka z laski wanilii i ponownie utrzyj
  3. dodaj do masy mąkę orkiszową i wymieszaj, dodaj pistacje i żurawinę
  4. Uformuj z ciasta wałek o długości ok. 30cm i schłodź w lodówce przez min. 2 godziny
  5. Schłodzone ciasto pokrój na plasterki o grubości ok 1cm
  6. Gotowe krążki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 12-15min.

MAKARON Z PISTACJOWYM PESTO I ŁOSOSIEM (2 porcje)

  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pistacji
  • 20 g parmezanu
  • sól i pieprz
  • 160g makaronu
  • 250g łososia
  • oliwa z oliwek
  1. Za pomocą blendera rozdrobnij bazylię, czosnek oraz pistacje.
  2. Do całości dodaj starty parmezan i oliwę z oliwek, połącz całość i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Na oliwie z oliwek podsmaż filet z łososia ok 5min z każdej strony, tak aby się przyrumienił a w środku nie był surowy. Zdejmij usmażonego łososia z patelni.
  4. Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente. Zachowaj ½ szkl. wody z gotowania makaronu.
  5. Przełóż makaron na patelnie po smażeniu łososia, dodaj pesto. W razie potrzeby dolej wodę z gotowania makaronu. Wymieszaj całość.
  6. Do makaronu z pesto dodaj łososia podzielonego na mniejsze kawałki, całość posyp parmezanem. Smacznego

Powiązane produkty