Popularne Posty

Kategorie

logo

Jak jeść nasiona chia

Jak jeść nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona szałwi hiszpańskiej, znane również pod nazwą nasiona chia, to produkt kategoryzujący się do superfood dzięki swoim właściwościom odżywiającym i prozdrowotnym. Cechują się między innymi wysoka zawartość zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3 oraz zawiera duże ilości minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Właściwości:

  • duża zawartość antyoksydantów powoduje przyspieszenie procesów naprawiania skóry i zapobiega jej starzeniu;
  • obniża poziom cholesterolu ldl;
  • poprawia perystaltykę jelit oraz usuwanie z układu pokarmowego szkodliwych substancji;
  • zmniejszają oporność na insulinę i poprawiają kontrolę poziomu cukru we krwi
  • dzięki dużej ilości błonnika jest dobrym dopełnieniem jadłospisów u osób z zaparciami i hemoroidami;
  • przez wysoką zawartość wapnia jest cennym dodatkiem mogącym uzupełnić niedobry, które często występują u osobym na diecie bezmlecznej;

Jak jeść nasiona chia?

Częstym zadawanym pytaniem jak jeść nasiona chia? Czy spożywać je w całości, a może lepiej je przemielić badź rozdrobić? Możliwości na użycie nasion szałwi hiszpańskiej jest wiele, dzięki niewielkim rozmiarom i delikatnym walorom smakowych można praktycznie użyć ich do wiekszości dań. Najpopularniejszymi potrawami spotykanymi z nasionami chia są pudingi, owsianki oraz smothie, natomiast sprawdzają się równie dobrze jako dodatek do sosów zup jak i sałatek.

Jeśli chcemy spożyć nasiona chia na sucho należy pamietać żeby nie popijać ich płynem. Nasiona dzięki swoim zdolnościom absorpcji wchłaniają płyn, a następnię mogą zwiększyć swoją objętoność nawet dziesięciokrotnie, co może spowodować wystąpienie zaparć.

Należy również pamiętać, że nasiona chia mają wysoką ilość blonnika. Spożycie dużej ilości nasion chia może spowodować objawy takie jak: biegunka, zaburzenia trawienia oraz bóle brzucha.

Zalecana dawka to 20g dwa razy dziennie

Pudding chia z musem z truskawek

Składniki:

  • 12 g Miódu
  • 100 g Truskawek (mrożonych)
  • 15 g Nasion chia (suszonych)
  • 250 g Jogurtu greckiego

Sposób przygotowania

Jogurt naturalny wymieszać dokładnie w miseczce z nasionami chia i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, pudding wymieszać i przełożyć do pucharków. Truskawki zmiksować z miodem i wyłożyć na warstwę jogurtową.

Przeciwskazania

Osoby stosujące leki obniżające ciśnienie, przeciwzakrzepowe oraz przeciwpłytkowe powinny zachować szczególną ostrożność, ponieważ nasiona mogą wzmonić działanie leków.

Powiązane produkty