-
Zalety tapioki 13.06.2024Kawa vs matcha – 4 różnice 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną w domu? 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną dla zdrowia? 13.06.2024
Kto powinien stosować olej z czarnuszki?
04.01.2023Czarnuszka Nigella sativa L. jest znana i stosowana od wieków. W starożytnym Egipcie była nazywana złotem faraonów, gdyż już wtedy posiadano wiedzę na temat jej zbawiennych właściwości.
Olej z czarnuszki jest pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej. Ma on specyficzny, nieco korzenny wyrazisty smak, przypominający niektórym pieprz, gęstą miodową konsystencję i ciemnobrązowe zabarwienie.
Zdaniem wielu badaczy czarnuszka jest uznawana za panaceum na wiele chorób obecnych w dzisiejszym świecie. Wyniki licznych badań wskazują, że nasiona czarnuszki są bogate nie tylko w składniki odżywcze, ale i te o działaniu prozdrowotnym i leczniczym. Olej z czarnuszki jest przede wszystkim bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-6, omega-9 i omega-3. Na szczególną uwagę, jeśli chodzi o substancje czynne, zasługuje tymochinon. Jest to substancja o działaniu przeciwzapalnym oraz antynowotworowym, dzięki neutralizacji wolnych rodników. Ponadto olej z czarnuszki świetnie sprawdzi się jako suplement u osób dbających o układ sercowo-naczyniowy. Liczne badania dowodzą, że regularne spożywanie oleju obniża trójglicerydy i całkowity cholesterol. Ponadto ma działanie hipotensyjne, regularne przyjmowanie prowadzi do obniżenia ciśnienia tętniczego. Dlatego osoby zmagające się z nadciśnieniem powinny rozważyć jego suplementacje.
Olej z czarnuszki wspomaga układ odpornościowy
Olej z czarnuszki jest świetnym wyborem dla osób borykających się z zaburzeniami odporności, szczególnie alergiami. Działa on wielotorowo: z jednej strony zwiększa liczbę komórek odpornościowych, z drugiej natomiast wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych. Swoje działanie antyalergiczne zawdzięcza wspomnianemu wcześniej tymochinonowi. Regularne spożywanie oleju z czarnuszki to także naturalne wsparcie dla układu pokarmowego. Łagodzi objawy refluksu, wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz przyspiesza regenerację błony śluzowej. Olej z czarnuszki świetnie sprawdzi się w okresie przeziębień. Działa antybakteryjnie i mukolitycznie. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych rozrzedza wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie. Olej z czarnuszki może być pomocny w zwalczaniu chorób spowodowanych pasożytami m.in. tasiemca, owsików. Olej można podawać dzieciom już w momencie pierwszego rozszerzania diety, czyli od ok. 6 miesiąca życia.
Ukojenie dla nerwów
Udowodniono także korzystny wpływ stosowania oleju z czarnuszki na układ nerwowy. Czarnuszka ma działanie adaptogenne, oznacza to, że zwiększa zdolności przystosowawcze organizmu na czynniki stresowe zarówno psychiczne, jak i fizyczne. Osoby narażone na długotrwały stres, intensywnie trenujące, powinny rozważyć włączenie oleju z czarnuszki do swojej diety. Ponadto regularne spożycie może przyczynić się do spadku poziomu cukru we krwi, ma to znaczenie u osób borykających się z cukrzycą.
Olej z czarnuszki jako wsparcie płodności
Olej z czarnuszki może pomóc także parom starającym się o potomstwo. W badaniach udowodniono, że suplement zwiększa produkcję i poprawia jakość nasienia. U kobiet natomiast pomaga w regulacji cyklu menstruacyjnego oraz gospodarki hormonalnej. Ma korzystne działanie u osób z zaburzeniami pracy tarczycy, pomaga w łagodzeniu objawów m.in. Hashimoto.
Poza spożyciem olej z czarnuszki możemy stosować zewnętrznie bezpośrednio na skórę. Świetnie sprawdzi się u osób borykających się z trądzikiem, AZS czy łupieżem. Olej bardzo dobrze nawilża skórę, działa ochronnie i przeciwbakteryjnie oraz przyspiesza gojenie drobnych ran.
Olej z czarnuszki jest źródłem cennych substancji i zdecydowanie warto rozważyć jego regularną suplementację. Dokonując zakupu należy pamiętać, aby wybierać olej nierafinowany, w szklanej ciemnej butelce, tłoczony na zimno, który był przechowywany w lodówce. Warto wybierać produkt dobrej jakości, bo tylko taki zagwarantuje skuteczne działanie.
Powiązane produkty