logo

Daktyle jako zdrowa przekąska

Daktyle jako zdrowa przekąska



Daktyle są owocami jednego z najstarszych drzew na świecie, mianowicie palmy daktylowej. Uprawiane są w krajach bliskiego wschodu, Afryki Północnej oraz USA. Owoce daktylowca są uważane za jedne z najsłodszych na świecie. W kulturze arabskiej od wieków stanowiły podstawowy element diety i z tego względu nazywane są „chlebem życia”, a przez niektórych uważane nawet za skuteczny afrodyzjak. Zawierają masę witamin oraz mikroelementów, ponadto są zdrową przekąską i świetnym dodatkiem do deserów.

Co znajdziemy w daktylach?

Suszone owoce palmy daktylowej charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą, w małej objętości znajduje się masa substancji odżywczych. Znajdziemy w nich m.in. witaminy A, C, D oraz z grupy B. Ponadto magnez, żelazo, mangan, oraz cynk. Daktyle są również wartościowym źródłem potasu, 100 g tych owoców pokrywa aż 16% dziennego zapotrzebowania na ten makroskładnik. Prawidłowy poziom potasu jest niezbędny do regulacji tętna i ciśnienia krwi. Warto wspomnieć, że daktyle to także cenne i bogate źródło błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, chroni przed zaparciami oraz nowotworami złośliwymi jelita grubego. Owoce palmy daktylowej zawierają szereg przeciwutleniaczy, głównie polifenoli, które wspomagają układ odpornościowy i walkę z wolnymi rodnikami. Daktyle są także genialną przekąską dla osób intensywnie trenujących fizycznie i pracujących umysłowo. Przede wszystkim są bogatym źródłem prostych łatwo przyswajalnych cukrów, dają szybki zastrzyk energii. Ponadto uzupełniają niedobory glikogenu w mięśniach. Mało tego, dostarczają magnez i potas, które tracimy podczas intensywnego wysiłku, co z kolei sprzyja szybszej regeneracji. Spożywanie daktyli będzie bardzo wskazane, kiedy dopadnie nas infekcja czy przeziębienie. Poza wysoką zawartością witamin, zwłaszcza C, owoce te są źródłem naturalnych salicylanów mających podobne właściwości do aspiryny, czyli wykazują działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Należy wspomnieć, że regularne spożywanie daktyli działa korzystnie na prace układu sercowo-naczyniowego. Wspomniane już wcześniej salicylany działają przeciwzakrzepowo, co obniża ryzyko udaru. Owoce palmy daktylowej powinny szczególnie włączyć do swojej diety osoby żyjące w przewlekłym stresie i intensywnie pracujące umysłowo. Daktyle bowiem zawierają taurynę, związek działający uspokajająco, wyciszająco i antydepresyjnie.

Co zrobić z daktyli?

Daktyle mogą być spożywane samodzielnie jako słodka przekąska, ale też mogą stanowić dodatek do deseru. Stanowią nieodzowny element orientalnych dań kuchni arabskiej. Suszone owoce świetnie sprawdzą się do przygotowania fit batonów, ciastek, owsianki, jako zamiennik cukru w koktajlach. Na bazie daktyli, orzechów i kakao można przygotować pyszny krem podobny do Nutelli, ale o zdecydowanie lepszym składzie.

Daktyle poza niezaprzeczalną słodyczą zawierają w sobie liczne cenne substancje o działaniu prozdrowotnym i odżywczym. W codziennej diecie mogą z powodzeniem zastąpić niezdrowe słodycze, a ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych mogą stanowić dobrą „przedtreningówkę” dla osób trenujących.

Powiązane produkty