-
Zalety tapioki 13.06.2024Kawa vs matcha – 4 różnice 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną w domu? 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną dla zdrowia? 13.06.2024
Kwasek cytrynowy, co to takiego?
13.04.2023Kwasek cytrynowy jest naturalnie występującym związkiem chemicznym należącym do alfa hydroksykwasów. Po raz pierwszy został wyizolowany z soku cytrynowego przez Karla Wilhelma Schiele w 1784 roku. Od tego czasu znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym oraz chemicznym.
Kwasek cytrynowy dostępny na rynku ma postać krystalicznego, białego proszku, który dobrze rozpuszcza się w wodzie i jest biodegradowalny.
Jeden produkt, wiele możliwości.
W gospodarstwie domowym poza zastosowaniem kulinarnym świetnie sprawdzi się jako naturalny środek czyszczący. Kwasek cytrynowy najczęściej używany jest do odkamieniania czajników czy ekspresów do kawy. Roztwór wody z dodatkiem kwasu świetnie poradzi sobie z uporczywym osadem i zaciekami na kabinie prysznicowej, w umywalce lub brodziku. Działa w tym zakresie podobnie do octu, ale nie pozostawia nieprzyjemnego drażniącego zapachu co dla niektórych będzie ogromną zaletą.
Dodanie kwasu cytrynowego do białego prania pozwoli pozbyć się plam po kawie, herbacie oraz innych trudnych do usunięcia zabrudzeń. Dodatkowo nadaje tkaninom świeży cytrusowy zapach oraz wzmacnia działanie proszku do prania. Pozostając w temacie prania kwasek cytrynowy to także sprzymierzeniec w walce z kamieniem w pralce. Wystarczy wsypać 3 łyżeczki i ustawić puste pranie na 90 stopni. Takie profilaktyczne działanie raz w miesiącu pozwoli zapobiegać osadzaniu się kamienia i rozwijaniu się pleśni.
Roztwór kwasku cytrynowego ciepłej wody i alkoholu stanowi świetny naturalny preparat nabłyszczający do naczyń. Może z powodzeniem zastąpić klasyczne drogie preparaty, a naczynia po wyjęciu ze zmywarki będą wyglądać jak nowe. W sytuacjach gdy płyn do naczyń to za mało warto zastosować kwasek cytrynowy. Pomoże pozbyć się nieestetycznych osadów kawy i herbaty z kubków, filiżanek i sztućców. Poradzi sobie również z zaschniętymi resztami jedzenia w mikrofalówce lub piekarniku.
Kwasek cytrynowy warto mieć w zasięgu ręki, zwłaszcza w okresie letnim, i to nie tylko do przygotowania pysznej lemoniady. Produkt ten świetnie radzi sobie z usuwaniem trudnych “sezonowych” zabrudzeń z dłoni np. po burakach, truskawkach, czarnych porzeczkach czy jagodach.
Kwasek cytrynowy ze względu na swoje właściwości znalazł wszechstronne zastosowanie. Jest produktem uniwersalnym, tanim ekologicznym i łatwym do przechowywania. Może stanowić naturalny środek czyszczący i z powodzeniem zastąpić wiele chemicznych preparatów, które nie są obojętne dla naszego zdrowia oraz środowiska.
Powiązane produkty