logo

Słonecznik łuskany jako zródło witamin

Słonecznik łuskany jako zródło witamin

Słonecznik jest charakterystyczną i rozpoznawalną rośliną, zapewne wielu osobom przywołuje wspomnienia lata i wakacji. Poza pięknymi i zjawiskowymi kwiatami słonecznik posiada bardzo odżywcze i smaczne nasiona. Nasiona słonecznika są bogactwem wielu witamin i cennych substancji o korzystnym działaniu dla naszego zdrowia i samopoczucia.

Czy nasiona słonecznika są zdrowe?

Do niewątpliwych zalet nasiona słonecznika poza walorami smakowymi, jest fakt, że w małej objętości znajdziemy dużo substancji odżywczych. Aż 20% masy nasiona stanowi białko, bogate m.in. w siarkę i azot. Siarka jest istotnym pierwiastkiem dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, jest niezbędna w budowie komórek mięśniowych, do produkcji insuliny oraz pełni funkcję przeciwutleniacza. Aminokwasy siarkowe są budulcem keratyny, więc bez siarki możemy zapomnieć o mocnych włosach, paznokciach i promiennej skórze. Nasiona słonecznika są także bogatym źródłem witamin głównie: A, E, K, C, B1, B2, B3, B6, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Warto wspomnieć, że nasiona słonecznika, słonecznika stanowią jedno z najbogatszych źródeł witaminy E. W 100 g znajdziemy aż 37,8 g tej witaminy, więc zaledwie 3 łyżki nasion wystarczą na pokrycie jej dziennego zapotrzebowania u osoby dorosłej. To zdecydowanie więcej niż w siemieniu lnianym, czy orzeszkach ziemnych. Witamina E odpowiada za prawidłową pracę układu odpornościowego, działa jako przeciwutleniacz, opóźnia procesy starzenia i wpływa pozytywnie na płodność. Poza tym witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz krwiotwórczego. Z kolei odpowiedni poziom kwasu foliowego jest potrzebny szczególnie kobietom w ciąży. Odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego i kręgosłupa u dziecka oraz chroni przed wadami wrodzonymi. Poza witaminami w nasionach słonecznika znajdziemy wiele innych cennych minerałów m.in.: magnez, żelazo, wapń, selen, cynk, potas, fosfor. Regularne spożywanie nasion pozwala nie tylko zapobiegać niedoborom witamin i minerałów, ale również uzupełniać już istniejące.

Słonecznik należy do grupy roślin oleistych, dlatego też w jego nasionach znajdziemy duże stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) głównie omega-6 i mniej omega-3. Są to tzw. kwasy egzogenne (niezbędne), czyli takie, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować i muszą być dostarczone z zewnątrz. W badaniach udowodniono, że regularne spożywanie NNKT obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu oraz zakrzepom.

Nasiona słonecznika są niewątpliwie istną kopalnią substancji odżywczych. Są smaczną, zdrową przekąską i cenionym produktem na całym świecie nie tylko przez dietetyków, ale i miłośników zdrowego stylu życia. Już zaledwie 30 g tego produktu potrafi dostarczyć wiele substancji odżywczych i prozdrowotnych.

Powiązane produkty