-
Zalety tapioki 13.06.2024Kawa vs matcha – 4 różnice 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną w domu? 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną dla zdrowia? 13.06.2024
Co to jest kakao niealkalizowane?
14.05.2024Co to jest kakao niealkalizowane?
Kakao - doskonale je wszyscy znamy. Ciemny proszek, z którego można przyrządzić pyszny napój albo dodać go do deserów i słodkich wypieków. Główny składnik czekolady. Od pewnego czasu coraz więcej mówi się o kakao niealkalizowanym. Czy jest to jakiś nowy wyrób? Czym różni się od wersji alkalizowanej? I wreszcie - jakiego typu kakao spożywaliśmy do tej pory?
Alkalizacja kakao
Aby uzyskać kakao w proszku z pierwotnego surowca, czyli ziaren kakao, należy przejść przez cały proces produkcyjny, uwzględniający m.in. suszenie, wytłaczanie, mielenie czy przesiewanie. Zanim brązowy proszek trafi na sklepową półkę, zazwyczaj przechodzi również alkalizację, w wyniku której podnosi się jego pH do ok. 7-8, czyli zmienia odczyn z kwasowego na obojętny lub lekko zasadowy. Początkowo zaczęto to robić w celu poprawy rozpuszczalności proszku w wodzie. Finalnie okazało się, że proces ten niesie za sobą więcej zalet i ponadto wpływa na smak czy kolor.
Proszek kakao poddany alkalizacji charakteryzuje się:
- lepszą rozpuszczalnością w wodzie, dzięki czemu przygotowywanie napojów jest dużo łatwiejsze;
- zneutralizowaniem naturalnej kwasowości, co oznacza, że jego smak jest delikatniejszy, mniej kwaśny i cierpki;
- ciemniejszym kolorem.
Z uwagi na powyższe cechy, kakao alkalizowane bardzo szybko zyskało powszechne uznanie. Przygotowywanie napojów było łatwiejsze, a walory smakowe przypadły do gustu odbiorcom. Producenci przyjęli proces alkalizacji jako jeden z naturalnych etapów produkcji kakao i jeszcze do niedawna nawet nie musieli informować o jego przeprowadzaniu.
Kakao niealkalizowane
Sytuacja nieco się zmieniła w ostatnich latach, gdy coraz więcej zaczęło mówić się o naturalnym proszku, niepoddanym alkalizacji, zwanym też kakao ceremonialnym. Pojawia się wielu zwolenników tej wersji, wskazujących na jego zalety, czyli:
- w pełni naturalny, intensywny smak i aromat - niewątpliwie różni się on od znanego nam kakao, jego cierpkość jest charakterystyczna i na pewno nie każdemu przypadnie do gustu (zwłaszcza dzieciom);
- cenniejsze właściwości zdrowotne - kakao to bogate źródło składników bioaktywnych, takich jak antyoksydanty i aminokwasy, które wpływają korzystnie m.in. na pracę serca. W wyniku procesu alkalizacji ich ilość ulega częściowemu zmniejszeniu. Kakao niealkalizowane ma także wyższą zawartość tłuszczu.
Kakao w sprzedaży
Większość produktów dostępnych w szerokiej sprzedaży to kakao poddane alkalizacji. Obecnie producent ma obowiązek informować o tym fakcie na opakowaniu i robi to najczęściej, uwzględniając obecność związku alkalizującego w składzie (zazwyczaj jest to węglan potasu).
Jeśli chcesz kupić naturalne kakao niealkalizowane, zrób to w sklepie internetowym, najlepiej ze zdrową żywnością. Tego typu miejsca mają zazwyczaj szeroki wybór w mniej standardowym asortymencie, a do tego oferują produkty bezpieczne, pochodzące ze sprawdzonych źródeł.
Powiązane produkty