logo

Orzechy nerkowca połówki – czym się różnią od całych?

Orzechy nerkowca połówki – czym się różnią od całych?

Orzechy nerkowca połówki - czym się różnią od całych?

Orzechy nerkowca to jedne z najpopularniejszych odmian orzechów. Są chętnie wybierane z uwagi na swoją miękką strukturę i delikatny, lekko słodki smak. Świetnie sprawdzają się zarówno w postaci przekąski, jak i dodatku do dań. Sprzedawane są zazwyczaj w dwóch formach - całych nasion oraz połówek. Czym się między sobą różnią i które lepiej wybrać?

Połówki a całe orzechy - czym się różnią?

Orzechy nerkowca w formie połówek to nic innego, jak całe nasionko, które po zebraniu zostało połamane na kawałki i jest sprzedawane w takiej rozdrobnionej postaci. Nerkowce w całości po prostu zachowują swój pierwotny kształt.

Pod względem odżywczym połówki nerkowca niczym się nie różnią od całych. Mają taką samą zawartość składników odżywczych i substancji bioaktywnych, a także taki sam smak. Wybór pomiędzy jedną i drugą formą powinien więc opierać się wyłącznie na osobistych preferencjach lub przeznaczeniu kupowanego surowca.

Połówki nerkowca mogą się lepiej sprawdzić, gdy chcesz ich użyć jako dodatek do potraw - często wymagają wtedy rozdrobnienia. Szybciej i łatwiej je posiekasz lub zblendujesz. Nierzadko jest to też forma bardziej akceptowalna przez dzieci.

Orzechy nerkowca - do czego?

Orzechy nerkowca są niezwykle smaczne i właśnie dlatego ich zastosowanie w kuchni jest naprawdę szerokie. Wykorzystasz je np. do przygotowania:

  • domowej granoli,
  • owsianki,
  • mieszanki bakaliowej,
  • sałatek,
  • sosów orzechowych,
  • dań kuchni azjatyckiej,
  • batonów i ciastek w wersji fit,
  • deserów i wypieków
  • lub spożyjesz jako samodzielną przekąskę!

Czy warto jeść orzechy nerkowca?

Czy warto jeść orzechy nerkowca? Zdecydowanie tak! Podobnie jak inne odmiany orzechów, nerkowce są niezwykle cennym źródłem zdrowych tłuszczów, mikro- i makroelementów, aminokwasów i naturalnych antyoksydantów. Warto zaznaczyć, że w nerkowcach znajduje się najwięcej żelaza spośród wszystkich odmian orzechów.

Tak wyjątkowy skład przekłada się na liczne działania prozdrowotne. Regularne spożywanie orzechów zaleca się w prewencji wielu schorzeń, w tym cukrzycy typu 2, anemii, miażdżycy, hipercholesterolemii, nadciśnienia tętniczego, chorób serca czy mózgu.

Jednocześnie należy pamiętać, że orzechy są produktem wysokokalorycznym. Garść nerkowców (ok. 35 g) dostarcza niemal 200 kcal. Nie zaleca się więc spożywać ich w zbyt dużych porcjach. Osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego powinny zaś wziąć pod uwagę, że jest to produkt ciężkostrawny i może nasilić nieprzyjemne dolegliwości.

Powiązane produkty