logo

Orzechy Nerkowca

Orzechy Nerkowca

ORZECHY NERKOWCA

Orzechy Nerkowca wyróżnia słodki smak i jasna barwa, uwielbiane przez dzieci i dorosłych, uznawane za najsmaczniejsze orzechy na świecie.

Zapoznajmy się z nimi bliżej…

Pozyskuje się je z drzewa zwanego nanerczem zachodnim, wywodzącym się z Ameryki Południowej. Dziś uprawiane najczęściej w Indiach oraz Wietnamie.

Nazwa tych orzechów wywodzi się od ich kształtu przypominającego nerkę.

W jaki sposób rosną i są pozyskiwane?

Pojedynczy orzech znajduje się w łupinie, przypominającej kształtem fasolkę, przyczepiony jest do owocu nanercza potocznie zwanego jabłkiem. Orzechy zbierane są ręcznie, jednak ich zbiór wymaga dużej ostrożności, ponieważ w łupinie znajduje się bardzo drażniący olej, z tego względu pracownicy przy zbiorach muszą używać rękawic i specjalnych maszyn. Aby nadawały się do spożycia,po zebraniu orzechy są suszone i gotowane w kotłach parowych.

Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Orzechy nerkowca warto wprowadzić do swojej diety ze względu na bogactwo cennych składników takich jak: błonnik, białko, kwasy Omega 3

Witaminy z grupy B,  witaminę A i E a oprócz tego składniki mineralne takie jak: magnez, miedź, wapń, żelazo, cynk oraz fosfor. Nerkowce są źródłem ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia.

Orzechy nerkowca możesz kupić online w naszym sklepie internetowym. Posiadamy opakowania o pojemności 500 g oraz 1 kg w atrakcyjnych cenach.

Orzechy nerkowca możemy spożywać jako przekąskę ale i wykorzystać do przygotowania pysznych łakoci!

SERNIK Z ORZECHÓW NERKOWCA

Składniki:

  • Masa
  • 4 szkl. orzechów nerkowca
  • 200ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30%
  • ½ szkl. syropu z agawy lub miodu
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Spód

  • 1 i ½ szkl. orzechów włoskich lub migdałów ew. mix orzechów
  • 1 i ½ szkl. daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Forma o średnicy 18cm

  1. Orzechy na spód oraz daktyle namoczyć przez 4 godziny, po tym czasie odsączyć i zmiksować z olejem kokosowym
  2. Masę przełożyć do formy i dociskając utworzyć spód
  3.  Zmiksować orzechy nerkowca (wcześniej namoczone przez min. 4 godziny) z mleczkiem kokosowym oraz syropem na gładką masę
  4.  Wyłożyć na orzechowy spód i wstawić do lodówki na min. 4 godziny, najlepiej na całą noc
  5.  Wierzch ciasta można udekorować roztopioną czekoladą. Smacznego

ORZECHOWE LODY:

  • 100g orzechów nerkowca lub pasty z orzechów nerkowca
  • 100ml mleczka kokosowego
  • 2-4 łyżki syropu z agawy
  • 1 banan
  • 2 łyżki czekolady startej na tarce
  • szczypta soli himalajskiej

  1.  Namaczamy orzechy nerkowca w wodzie przez 3 godziny
  2. Odsączone orzechy przekładamy do blendera razem z mleczkiem kokosowym, syropem z agawy, bananem i szczyptą soli. Miksujemy. Dodajemy czekoladę
  3. Masę przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki
  4. Mieszamy całość ok. 3 razy co 30min
  5. Po tym czasie lody są gotowe

Powiązane produkty