-
Zalety tapioki 13.06.2024Kawa vs matcha – 4 różnice 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną w domu? 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną dla zdrowia? 13.06.2024
Orzechy Nerkowca
25.08.2021ORZECHY NERKOWCA
Orzechy Nerkowca wyróżnia słodki smak i jasna barwa, uwielbiane przez dzieci i dorosłych, uznawane za najsmaczniejsze orzechy na świecie.
Zapoznajmy się z nimi bliżej…
Pozyskuje się je z drzewa zwanego nanerczem zachodnim, wywodzącym się z Ameryki Południowej. Dziś uprawiane najczęściej w Indiach oraz Wietnamie.
Nazwa tych orzechów wywodzi się od ich kształtu przypominającego nerkę.
W jaki sposób rosną i są pozyskiwane?
Pojedynczy orzech znajduje się w łupinie, przypominającej kształtem fasolkę, przyczepiony jest do owocu nanercza potocznie zwanego jabłkiem. Orzechy zbierane są ręcznie, jednak ich zbiór wymaga dużej ostrożności, ponieważ w łupinie znajduje się bardzo drażniący olej, z tego względu pracownicy przy zbiorach muszą używać rękawic i specjalnych maszyn. Aby nadawały się do spożycia,po zebraniu orzechy są suszone i gotowane w kotłach parowych.
Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Orzechy nerkowca warto wprowadzić do swojej diety ze względu na bogactwo cennych składników takich jak: błonnik, białko, kwasy Omega 3
Witaminy z grupy B, witaminę A i E a oprócz tego składniki mineralne takie jak: magnez, miedź, wapń, żelazo, cynk oraz fosfor. Nerkowce są źródłem ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia.
Orzechy nerkowca możesz kupić online w naszym sklepie internetowym. Posiadamy opakowania o pojemności 500 g oraz 1 kg w atrakcyjnych cenach.
Orzechy nerkowca możemy spożywać jako przekąskę ale i wykorzystać do przygotowania pysznych łakoci!
SERNIK Z ORZECHÓW NERKOWCA
Składniki:
- Masa
- 4 szkl. orzechów nerkowca
- 200ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30%
- ½ szkl. syropu z agawy lub miodu
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Spód
- 1 i ½ szkl. orzechów włoskich lub migdałów ew. mix orzechów
- 1 i ½ szkl. daktyli
- 2 łyżki oleju kokosowego
Forma o średnicy 18cm
- Orzechy na spód oraz daktyle namoczyć przez 4 godziny, po tym czasie odsączyć i zmiksować z olejem kokosowym
- Masę przełożyć do formy i dociskając utworzyć spód
- Zmiksować orzechy nerkowca (wcześniej namoczone przez min. 4 godziny) z mleczkiem kokosowym oraz syropem na gładką masę
- Wyłożyć na orzechowy spód i wstawić do lodówki na min. 4 godziny, najlepiej na całą noc
- Wierzch ciasta można udekorować roztopioną czekoladą. Smacznego
ORZECHOWE LODY:
- 100g orzechów nerkowca lub pasty z orzechów nerkowca
- 100ml mleczka kokosowego
- 2-4 łyżki syropu z agawy
- 1 banan
- 2 łyżki czekolady startej na tarce
- szczypta soli himalajskiej
- Namaczamy orzechy nerkowca w wodzie przez 3 godziny
- Odsączone orzechy przekładamy do blendera razem z mleczkiem kokosowym, syropem z agawy, bananem i szczyptą soli. Miksujemy. Dodajemy czekoladę
- Masę przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki
- Mieszamy całość ok. 3 razy co 30min
- Po tym czasie lody są gotowe
Powiązane produkty