Bób prażony solony 500g
(17,59 zł 500g)
Zdrowa przekąska o smaku podobnym do chipsów. Źródło białka.
BÓB PRAŻONY 500G
WŁAŚCIWOŚCI
- wysoka zawartość białka
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego
ZASTOSOWANIE
Prażony bób idealnie nadaje się do przygotowania potraw wytrawnych, sałatek, pierogów. Można wykorzystać go jako przystawkę, zakąskę czy dodatek do zup typu krem. Sprawdzi się doskonale jako zdrowszy zamiennik chrupek i chipsów. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i szeregiem prozdrowotnych właściwości. Pomaga zredukować cholesterol LDL oraz utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze.
PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z PRAŻONYM BOBEM
Składniki:
- 200g dyni
- 12 g natki pietruszki
- 10 g pestek z dyni
- 10 g kostki rosołowej
- 1 ząbek czosnku
- 10g oliwy z oliwek
- 50g prażonego bobu
Wykonanie: W garnku podsmaż czosnek na oliwie z oliwek. W tym samym garnku ugotuj bulion z kostki rosołowej. Dodaj do garnka pokrojoną w kostkę dynię i dopraw wg uznania. Zmiksuj zupę blenderem na krem. Wyłożoną potrawę posyp pestkami dyni, posiekaną natką pietruszki i posyp prażonym bobem.
BÓB PRAŻONY OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: bób, olej słonecznikowy, sól
Sposób przygotowania: porcję kaszy zalać wodą w proporcji 1:2 (100 g produktu: 200 ml wody), a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości przez około 15-20 minut.
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Hiszpania(ES), Polska(PL)
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 30 g) |
Wartość energetyczna | 1802 kJ / 430 kcal | 541 kJ/ 129 kcal |
Tłuszcz | 16 g | 4,8 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 1,6 g | 0,5 g |
Węglowodany | 40 g | 12 g |
- w tym cukry | 3,2 g | 1,0 g |
Błonnik | 11 g | 3,3 g |
Białko | 26 g | 7,8 g |
Sól | 0,8 g | 0,2 g |