Błonnik - naturalne suplementy
Błonnik pokarmowy to składnik pochodzenia roślinnego, nie ulega on trawieniu ani wchłanianiu w przewodzie pokarmowym, ulega on procesom fermentacji. Wykazuje bardzo pozytywny wpływ na organizm, w szczególności na układ pokarmowy – stąd często nazywany jest naturalnym suplementem, lekiem w walce o zdrowie fizyczne jak i psychiczne.
Źródłem włókna pokarmowego są głównie produkty pochodzenia roślinnego. Nie znajdziemy go w produktach zwierzęcych, czy w produktach tłuszczowych (np. oleje). Jego zawartość w produktach nie jest zazwyczaj zbyt wysoka, stąd istnieje potrzeba spożywania urozmaiconej, dobrze zbilansowanej diety pozwalającej pokryć zapotrzebowanie na ten składnik. Najlepszym jego źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe, ziarna, nasiona oraz różnego rodzaju płatki. Znaczne jego ilości zawierają także suszone owoce i orzechy. Według WHO dorosły człowiek powinien spożywać go w ilości 30-40g/ dzień. Objawy wskazujące na jego niedobór, zbyt małą ilość w diecie to głównie zaparcia, problemy trawienne i złe samopoczucie.
Dzielimy go na dwie frakcje: rozpuszczalną i nierozpuszczalną. Składniki tej pierwszej są odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii, zmniejszają stężenie cholesterolu, nadają większe uczucie sytości po posiłku oraz pozytywnie wpływają na stan mikroflory jelitowej. Ponad to wydłużają one czas przebywania pokarmu w żołądku, co z kolei poprawia efektywność trawienia i wchłaniania. Za to frakcja nierozpuszczalna oddziałuje na perystaltykę jelit – pobudza ją, zwiększa masę stolca – ułatwia wypróżnianie.
Prozdrowotne właściwości diety wysokobłonnikowej wykazano w wielu badaniach. Co raz częściej podkreśla się jej ochronne działanie w stosunku do nowotworu jelita grubego, czyli schorzenia dotykającego co raz większą liczbę osób w ostatnim czasie. Mechanizmy działania błonnika zmniejszające ryzyko wystąpienia choroby to: zmniejszenie pH treści jelitowej, stymulacja fermentacji w jelicie grubym, czy wiązanie kwasów żółciowych i czynników kancerogennych w świetle przewodu pokarmowego. Odpowiednie jego spożycie zapobiega również powstawaniu stanów zapalnych i uchyłkowatości jelita, hemoroidów oraz żylaków podudzia. Stosowanie takiej diety przynosi efekty w leczeniu miażdżycy (zwiększa wydzielanie kwasów żółciowych) oraz cukrzycy (poprawia metabolizm, opóźnia wchłanianie glukozy). Ma on także właściwości odtruwające (trwale wiąże jony metali ciężkich przez hemicelulozę i pektynę).
W Naszym sklepie internetowym i stacjonarnym znajdziecie jego naturalne suplementy, źródła takie jak: babka płesznik i babka jajowata w różnych wariantach objętościowych. Nasiona zalewa się letnią wodą i odstawia do momentu powstania kleiku. Następnie całość należy wypić. Walorem spożywania tych nasion jest fakt, że nie powodują one wzdęć ani zaparć. Są one bezwonne i mają neutralny smak, stąd chętnie są włączane do codziennej diety. Atrakcyjna cena oraz dostępność produktów to dla Naszej firmy priorytet. Zachęcamy do składania zamówień online i do odbioru w jednym z punktów Naszej firmy.