Yerba mate
<p>Yerba mate to drobno zmielony susz, pozyskiwany z liści oraz łodyg ostrokrzewu paragwajskiego. Kolebką yerba mate jest Paragwaj. Ostrokrzew, z którego pozyskiwana jest yerba mate rośnie tylko na terenach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju oraz Urugwaju) i w tamtych regionach uznawana jest wręcz za napój narodowy. Na bazie suszu przygotowywany jest napar, często mylenie określany herbatą, o właściwościach niezwykle pobudzających i mających korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia. </p>
<p>Zawarta w yerba mate kofeina ma działanie stymulujące na układ nerwowy, a dzięki temu mobilizuje człowieka do zwiększonego wysiłku psychofizycznego. Napar z yerba mate dostarcza naszemu organizmowi witamin: z grupy B oraz C i E. Ponadto yerba jest bogata w mikroelementy, takie jak wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, krzem i fosfor. W naparze znajdziemy także polifenole, czyli związki wykazujące silne działanie antyoksydacyjne. </p>
<p>Obecnie mamy bogaty wybór yerba mate, każdy znajdzie coś dla siebie. Na smak naparu wpływa wiele czynników: warunki hodowli plantacji, gleba, nasłonecznienie, sposób produkcji, zbiorów oraz czas leżakowania. </p>
<p>Biorąc pod uwagę kraj pochodzenia wyróżniamy 4 rodzaje yerby: </p>
<p>– urugwajska - cechą charakterystyczną jest całkowity brak kawałków łodygi, jest to yerba drobno cięta, cechują ją trawiasto-siankowaty smak, ma mało goryczki i lekko kwaskowaty posmak; </p>
<p> – argentyńska - grubo cięta z małą zwartością pyłu, ma łagodny goryczkowy smak, zalecany nowicjuszom zaczynającym przygodę z yerba mate; </p>
<p> – paragwajska - drobno cięta z większą zwartością pyły, posiada charakterystyczny dymny smak i aromat; </p>
<p> – brazylijska - zmielona na drobną mąkę, zielona, charakteryzuje się świeżym trawiastym smakiem. </p>
<p>Yerba mate możemy również podzielić, ze względu na obecność dodatków, wyróżniamy: – klasyczną yerbę mate, gdzie susz ostrokrzewu paragwajskiego stanowi 100% – yerba mate z dodatkami – susz urozmaicony jest dodatkami m.in. suszonymi ziołami, owocami, kwiatami czy przyprawami korzennymi. Należy wspomnieć, że aby w pełni cieszyć się właściwościami smakiem oraz aromatem Yerba mate istotne jest, aby zaparzać ją według instrukcji. Kluczem jest tutaj odpowiednia temperatura wody (70-80 stopni Celsjusza) oraz parzenie najlepiej w specjalnym do tego przeznaczonym naczyniu. Do picia naparu służy metalowa słomka z sitkiem, czyli bombilla. Yerba mate coraz częściej zaparzana jest jako zdrowa alternatywa dla kawy. Napar ten dodaje energii i poprawia koncentrację. Przekonaj się, że yerba mate do napój dla Ciebie, wybierając go z naszej oferty produktów. </p>