Żelatyna spożywcza 1kg

Nobody has posted a review yet
zł34.79

(zł34.79 1kg)

Tax included

Tworzy żele w kontakcie z ciepłą wodą, ale także stanowi ważny składnik skóry, włosów oraz stawów.

Ilość

tag_faces 2 points in the loyalty program

ŻELATYNA SPOŻYWCZA 1kg

180 Bloom*

*Bloom to skala określająca moc żelatyny.

Żelatyna jest białkiem zwierzęcym pochodzącym z kolagenu, ważnego składnika dla zdrowia skóry, włosów, paznokci oraz stawów. Jedną z głównych właściwości żelatyny jest jej zdolność do tworzenia żelu w kontakcie z ciepłą wodą. Jest często używana do przygotowywania różnych deserów, takich jak galaretki, budynie, musy czy panna cotta. Dzięki zdolności do żelowania, nadaje tym potrawom charakterystyczną konsystencję. Żelatyna może być również wykorzystywana w produkcji wyrobów cukierniczych, takich jak pianki, żelki, żele owocowe i lukry. Jest kluczowym składnikiem przy produkcji galaret, zarówno tych owocowych, jak i mięsnych. Nadaje im stabilną konsystencję i umożliwia utrzymanie składników w jednolitej masie. Żelatyna sprawdza się także w przygotowywaniu warstw kremowych w tortach i ciastach, nadając im trwałość i sprężystość. Nie zmienia ona smaku ani zapachu potraw, do których jest dodawana.

Przepis na pomarańczowe żelki

Składniki:

  • 200 g soku pomarańczowego
  • 50 g żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 40 g erytrytolu

Wykonanie: Żelatynę wsypać do garnka i zalać sokiem pomarańczowym (lub dowolnym innym). Pozostawić na około 10 minut, a następnie zacząć podgrzewać. Do garnka dodać sok z cytryny oraz słodzik. Podgrzewać aż do rozpuszczenia (nie doprowadzić do wrzenia). Gotowy płyn przelać do silikonowych foremek i włożyć do lodówki na około 2 godziny aż masa stężeje. Dodatkowo, aby nadać jeszcze słodszego smaku, można obtoczyć żelki w słodziku.

ŻELATYNA OD SŁODKIE ZDROWIE

Składniki: żelatyna wieprzowa 100%

Sposób przygotowania: Żelatynę należy rozpuścić w porcji płynu o temperaturze 80-90°C (Nie należy dodawać żelatyny do wrzątku!). Żelatynę można również zalać zimną wodą i pozostawić na kilka minut, aby napęczniała, a następnie podgrzać do 80-90°C i dokładnie wymieszać (Nie należy gotować!). Proporcje zależą od siły żelowania jaką chcemy uzyskać, przykładowo w celu uzyskania konsystencji galaretki należy użyć 30-50 g żelatyny na litr płynu.

Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Niemcy(DE), Polska(PL), Francja(FR), Słowacja(SK), Kanada(CA), Chiny(CN)]

Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.

Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.

Wartość odżywcza W 100 g
Wartość energetyczna 1539 kJ/ 360 kcal
Tłuszcz 0,02 g
- w tym kwasy tł. nasycone 0,02 g
Węglowodany 0,1 g
- w tym cukry 0,1 g
Błonnik 0 g
Białko 85 g
Sól 0,01 g

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)

Data sheet

Weight
1kg

Specific References

 Reviews

Be the first to write your review !