Drożdże piekarskie suche 250g
(zł17.97 250g)
Drożdże suszone instant idealnie nadają się do wypieku ciast i chleba.
DROŻDŻE PIEKARSKIE 250G
Suszone, instant, uniwersalne
WŁAŚCIWOŚCI
- wysoka zawartość białka
- wysoka zawartość witamin B1, B2, B3 i B5
- zawiera magnez, cynk, żelazo, selen
ZASTOSOWANIE
Drożdże suszone instant idealnie nadają się do wypieku ciast i chleba. Dzięki specjalnej technologii suszenia, również przy dłuższym przechowywaniu drożdże suszone zachowują pełne właściwości spulchniające. Przy ich użyciu możemy szybciej przygotować ulubione drożdżowe słodkie i słone wypieki. Drożdże suszone w porównaniu do świeżych nie wymagają przygotowywania rozczynu, są gotowe do użycia prosto z opakowania.
PRZEPIS NA PIECZONĄ, CZEKOLADOWĄ OWSIANKĘ Z CUKINIĄ
Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 180 ml mleka
- 2 jajka
- 120 g puree dyniowego
- 8g suchych drożdży
- 90 g cukru
- 80 g masła 82%
- 180 g gorzkiej czekolady posiekanej w kostkę
Wykonanie: Mąkę przesiej przez sito, dodaj drożdże, jajka, cukier, szczyptę soli i puree dyniowe. Mleko podgrzej, ale tylko tak, by było ciepłe. Mieszaj ciasto powoli mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hakiem). Zacznij dolewać ciepłe mleko powolnym strumieniem. Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Na koniec dodaj miękkie masło, łyżka po łyżce, cały czas wyrabiając. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie dodaj do ciasta czekoladę i delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na 10 równych kawałków. Uformuj bułeczki i ułóż w formie. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut. Posmaruj żółtkiem połączonym z mlekiem. Po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
DROŻDŻE OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: drożdże suszone 100%
Sposób przygotowania: 1 porcja drożdży suszonych (7 g) odpowiada 25 g drożdży świeżych. Drożdże należy stosować zgodnie z recepturą ciasta w ilości (od 4g do 10g na 1 kg mąki). Stosujemy poprzez bezpośrednie wmieszanie do mąki lub bezpośrednie wmieszanie do ciasta po 1 minucie ugniatania.
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Francja(FR), Belgia(BE), Niemcy(DE)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 20 g) |
Wartość energetyczna | 1273 kJ/ 301 kcal | 89 kJ/ 21 kcal |
Tłuszcz | 5,7 g | 0,4 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 0,9 g | 0,1 g |
Węglowodany | 19 g | 1,3 g |
- w tym cukry | 14 g | 1,0 g |
Białko | 44 g | 3,1 g |
Sól | 0,3 g | 0,02 g |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | w porcji (ok. 20 g) |
Witamina B1 | 23,4 mg (223% RWS*) | 1,6 mg (176%) |
Witamina B2 | 17,5 mg (125%) | 1,2 mg (85%) |
Witamina B3 | 128 mg (800%) | 9 mg (56%) |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)