Pistacje bez soli 500g
(zł59.90 500g)
Pistacje bez soli to dobre źródło białka, cynku i żelaza.
PISTACJE BEZ SOLI, ŁUSKANE, NIEPRAŻONE 500G
WŁAŚCIWOŚCI
- bez dodatku soli
- źródło białka, cynku i żelaza
- wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych
- wysoka zawartość witamin z grupy B1, B6, potasu, miedzi, fosforu, manganu
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego
ZASTOSOWANIE
Pistacje zawierają cenne wartości odżywcze, są przy tym pyszne, chrupiące i zdecydowanie warte włączenia do codziennej diety. Pistacje niesolone idealnie nadają się do pieczenia słodkich ciast, ciasteczek, babeczek, kremów, deserków ale również świetnie komponują się w wytrawnych daniach. Możemy wykorzystać je na wiele sposobów – zmielić na pistacjową mąkę, pokroić na drobne kawałki, a w przypadku długiego blendowania – uzyskać pistacjową pastę idealną do smarowania słodkich kanapek.
PRZEPIS NA PIECZONE DONUTY PISTACJOWE
Składniki
- 150 g białka
- 110 g drobnego cukru
- 40 g palonego masła
- 60 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g pasty pistacjowej
- 55 g zmielonych na mąkę pistacji bez soli
Wykonanie: Przygotowujemy palone masło. (*na patelni należy rozpuścić więcej masła, żeby w efekcie uzyskać dokładnie 40g palonego). W misce łączymy suche składniki: Cukier, mąkę, proszek i zmielone pistacje. Dodajemy pastę pistacjową, delikatnie roztrzepane widelcem białko i łączymy. Na końcu wlewamy nieco ciepłe palone masło. Naszą silikonową formę na donuty delikatnie natłuszczamy chusteczką nasączoną olejem. Pieczemy przez około 20 minut (sprawdzamy patyczkiem czy są w środku upieczone) w piekarniku góra-dół w 170°C. Z przepisu wychodzi 6 donutów o średnicy 7 cm. Uwaga! Pączki wyciągamy dopiero jak ostygną, inaczej ciasto nie odejdzie ładnie od foremki.
PRZEPIS NA PISTACJOWĄ POLEWĘ
Składniki
- 20 g pasty pistacjowej
- 100 g białej czekolady
- 55 g śmietanki 36%
- kilka posiekanych pistacji do dekoracji
Wykonanie: Drobno siekamy białą czekoladę i umieszczamy ją w miseczce. W garnuszku podgrzewamy razem śmietankę z pastą pistacjową do połączenia. Wrzącą mieszaniną zalewamy czekoladę i mieszamy na gładką polewę. Moczymy w niej nasze donuty i obsypujemy z serca posiekanymi pistacjami.
PISTACJE BEZ SOLI OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: orzechy pistacjowe 100%
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [USA(US), Iran(IR), Syria(SY)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 20 g) |
Wartość energetyczna | 2340 kJ/ 560kcal | 468 kJ/ 112 kcal |
Tłuszcz | 45,3 g | 9,1 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 5,9 g | 1,2 g |
Węglowodany | 27,2 g | 5,4 g |
- w tym cukry | 7,7 g | 1,5 g |
Błonnik | 10,6 g | 2,1 g |
Białko | 20,2 g | 4,0 g |
Sól | <0,01 g | <0,01 g |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | w porcji (ok. 20 g) |
Cynk | 2,2 mg (22% RWS)* | 0,4 mg (4%) |
Magnez | 121 mg (32%) | 24 mg (6%) |
Żelazo | 3,9 mg (27%) | 0,8 mg (6%) |
Witamina B1 | 0,9 mg (81%) | 0,2 mg (18%) |
*RWS – Referencyjne WartościSpożyciaprzeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)