Pistacje bez soli 500g

Nobody has posted a review yet
zł59.90

(zł59.90 500g)

Tax included

Pistacje bez soli to dobre źródło białka, cynku i żelaza.

Ilość

tag_faces 3 points in the loyalty program

PISTACJE BEZ SOLI, ŁUSKANE, NIEPRAŻONE 500G

WŁAŚCIWOŚCI

  • bez dodatku soli
  • źródło białka, cynku i żelaza
  • wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych
  • wysoka zawartość witamin z grupy B1, B6, potasu, miedzi, fosforu, manganu
  • wysoka zawartość błonnika pokarmowego

ZASTOSOWANIE

Pistacje zawierają cenne wartości odżywcze, są przy tym pyszne, chrupiące i zdecydowanie warte włączenia do codziennej diety. Pistacje niesolone idealnie nadają się do pieczenia słodkich ciast, ciasteczek, babeczek, kremów, deserków ale również świetnie komponują się w wytrawnych daniach. Możemy wykorzystać je na wiele sposobów – zmielić na pistacjową mąkę, pokroić na drobne kawałki, a w przypadku długiego blendowania – uzyskać pistacjową pastę idealną do smarowania słodkich kanapek.

PRZEPIS NA PIECZONE DONUTY PISTACJOWE

Składniki

  • 150 g białka
  • 110 g drobnego cukru
  • 40 g palonego masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g pasty pistacjowej
  • 55 g zmielonych na mąkę pistacji bez soli

Wykonanie: Przygotowujemy palone masło. (*na patelni należy rozpuścić więcej masła, żeby w efekcie uzyskać dokładnie 40g palonego). W misce łączymy suche składniki: Cukier, mąkę, proszek i zmielone pistacje. Dodajemy pastę pistacjową, delikatnie roztrzepane widelcem białko i łączymy. Na końcu wlewamy nieco ciepłe palone masło. Naszą silikonową formę na donuty delikatnie natłuszczamy chusteczką nasączoną olejem. Pieczemy przez około 20 minut (sprawdzamy patyczkiem czy są w środku upieczone) w piekarniku góra-dół w 170°C. Z przepisu wychodzi 6 donutów o średnicy 7 cm. Uwaga! Pączki wyciągamy dopiero jak ostygną, inaczej ciasto nie odejdzie ładnie od foremki.

PRZEPIS NA PISTACJOWĄ POLEWĘ

Składniki

  • 20 g pasty pistacjowej
  • 100 g białej czekolady
  • 55 g śmietanki 36%
  • kilka posiekanych pistacji do dekoracji

Wykonanie: Drobno siekamy białą czekoladę i umieszczamy ją w miseczce. W garnuszku podgrzewamy razem śmietankę z pastą pistacjową do połączenia. Wrzącą mieszaniną zalewamy czekoladę i mieszamy na gładką polewę. Moczymy w niej nasze donuty i obsypujemy z serca posiekanymi pistacjami.

PISTACJE BEZ SOLI OD SŁODKIE ZDROWIE

Składniki: orzechy pistacjowe 100%

Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [USA(US), Iran(IR), Syria(SY)]

Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.

Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartość odżywcza w 100 g w porcji (ok. 20 g)
Wartość energetyczna 2340 kJ/ 560kcal 468 kJ/ 112 kcal
Tłuszcz 45,3 g 9,1 g
- w tym kwasy tł. nasycone 5,9 g 1,2 g
Węglowodany 27,2 g 5,4 g
- w tym cukry 7,7 g 1,5 g
Błonnik 10,6 g 2,1 g
Białko 20,2 g 4,0 g
Sól <0,01 g <0,01 g
Witaminy i składniki mineralne w 100 g w porcji (ok. 20 g)
Cynk 2,2 mg (22% RWS)* 0,4 mg (4%)
Magnez 121 mg (32%) 24 mg (6%)
Żelazo 3,9 mg (27%) 0,8 mg (6%)
Witamina B1 0,9 mg (81%) 0,2 mg (18%)

*RWS – Referencyjne WartościSpożyciaprzeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)

Data sheet

Weight
1kg

Specific References

 Reviews

Be the first to write your review !