Pieprz czarny ziarno 1kg
(zł55.45 1kg)
Pieprz nie tylko polepsza smak potraw, ma również pozytywny wpływ na zdrowie i wykorzystywany jest w profilaktyce wielu chorób.
PIEPRZ CZARNY 1KG
ziarno
WŁAŚCIWOŚCI
Pieprz dodawany do potraw nie tylko polepsza ich smak, ma również pozytywny wpływ na zdrowie i wykorzystywany jest w profilaktyce wielu chorób. Korzystanie z tej przyprawy pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, działa rozgrzewająco i pomaga w leczeniu przeziębienia, wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. Dodatkowo powoduje lepsze przyswajanie witamin A i C oraz selenu. Pieprz jest substancją moczopędną, przyczyniającą się do poprawy ukrwienia tkanek. Wykazuje działanie rozkurczowe. Piperyna zawarta w pieprzu posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim jest to naturalny środek przeciwbakteryjny oraz przeciwgrzybiczy.
ZASTOSOWANIE
Aromatyczna przyprawa o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Wyróżnia się intensywnym, lekko pikantnym smakiem i aromatem, za który odpowiada naturalnie występująca w ziarnach piperyna. Sprawdza się jako dodatek do wielu różnych potraw. Pieprz czarny znajduje zastosowanie nie tylko w gastronomii ale również w kosmetyce podczas produkcji balsamów do ciała, które wspomagają walkę z cellulitem oraz do produkcji perfum.
PRZEPIS NA SZAKSZUKĘ
Składniki
- 2 jajka
- 1/2 puszki pomidorów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/4 cebuli
- 1/2 papryki
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz czarny
Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i podsmażać przez kilka minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę pokrojoną w małą kostkę. Smażyć na małym ogniu około 5 minut. Następnie wlać pomidory z puszki, dodać przyprawy i gotować około 5 minut, Gdy sos się zredukuje, zrobić w nim 2 wgłębienia i wbić w nie jajka. Przykryć patelnię i gotować do momentu ścięcia się białka (żółtko powinno zostać płynne) – około 5 minut. Szakszukę podajemy prosto z patelni, posypaną natką pietruszki. Podawać z ulubionym pieczywem.
PIEPRZ CZARNY OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: pieprz czarny ziarnisty 100%
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Indie(IN), Brazylia(BR), Wietnam(VN)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1050 kJ/ 251 kcal |
Tłuszcz | 3,3 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 1,4 g |
Węglowodany | 64,0 g |
- w tym cukry | 0,6 g |
Błonnik | 25,3 g |
Białko | 10,4 g |
Sól | 0,06 g |
Kofeina | 3,5 mg |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)