Banany suszone chipsy bananowe 1kg
(zł20.90 1kg)
Stanowią świetny dodatek do muesli, owsianek i jogurtów. Są doskonałą alternatywą dla niezdrowych, bogatych w tłuszcze i sól chipsów ziemniaczanych.
CHIPSY BANANOWE 1KG
Banany suszone
Chipsy bananowe to chrupiąca i zdrowa przekąska. Dzięki suszeniu owoce są trwałe i zdecydowanie lepiej zachowują swoje wartości odżywcze. Są doskonałą alternatywą dla niezdrowych, bogatych w tłuszcze i sól chipsów ziemniaczanych. Stanowią świetny dodatek do muesli, owsianek i jogurtów.
WŁAŚCIWOŚCI
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego,
- źródło potasu,
- zawiera magnez i miedź
PRZEPIS NA DYNIOWĄ GRANOLĘ Z SUSZONYMI BANANAMI
Składniki
- 1/4 puree ze średniej wielkości dyni hokkaido
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki pasty migdałowej (lub innej, ulubionej)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 g napoju roślinnego
- 50 g orzechów pekan
- 50 g otrębów pszennych
- 240 g płatków owsianych
- 50 g pestek dyni
- 50 g suszonych chipsów bananowych
- 1 łyżeczka cynamonu (najlepiej cejlonskiego)
Wykonanie: Suche składniki wymieszaj w jednej misce. W drugiej umieść składniki mokre i zmiksuj blenderem na gładką masę. Suche składniki połącz z mokrymi i dokładnie wymieszaj. Przełóż całość na blasze do pieczenia i piecz w 170 stopniach przez około 25 minut. W trakcie pieczenia wymieszaj granolę kilka razy, aby zapobiec przypaleniu. Do wystudzonej granoli wsyp bananowe chipsy i zajadaj się z ulubionym jogurtem czy owsianką.
BANANY SUSZONE OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: suszone banany, cukier, olej kokosowy, naturalny aromat bananowy
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Filipiny(PH), Indonezja(ID), Indie(IN)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 20 g) |
Wartość energetyczna | 2170 kJ/ 519 kcal | 434 kJ/ 104 kcal |
Tłuszcz | 33,6 g | 6,7 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 29,0 g | 5,8 g |
Węglowodany | 58,4 g | 11,7 g |
- w tym cukry | 35,3 g | 7,1 g |
Błonnik | 7,7 g | 1,5 g |
Białko | 2,3 g | 0,4 g |
Sól | 0,02 g | 0 g |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | w porcji (ok. 20 g) |
Potas | 536 mg (26% RWS*) | 107 mg (5%) |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)