Morwa biała suszona 500g
(zł18.90 500g)
Polecana cukrzykom. Związki zawarte w morwie pomagają kontrolować poziom cukru we krwi.
MORWA SUSZONA 500g
Owoce, suszone
W suszonej morwie znajdziemy wiele cennych składników takich jak chrom, miedź czy żelazo, wspierające prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Znajdziemy w niej również flawonoidy wykazujące działanie antybakteryjne i dodatkowo zwalczające wolne rodniki. Dodatkowo znajdziemy w niej rozpuszczalny błonnik wspierający pracę jelit. Suszone owoce morwy możemy dodać do owsianki, jaglanki czy różnego rodzaju wypieków. Świetnie sprawdzi się również w formie samej przekąski, jako alternatywa sklepowych słodyczy. Warto również dodać ją do domowego musli. Warto wspomnieć, że owoce morwy białej zaliczane są do superfood - zawierają komplet witamin, minerałów, antyoksydanty oraz aminokwasy egzogenne. Związki w niej zawarte pomagają kontrolować poziom cukru we krwi.
WŁAŚCIWOŚCI
- wysoka zawartość żelaza i błonnika pokarmowego,
- zawiera wapń,
- bez dodatku cukru,
- zawiera naturalnie występujące cukry,
- niska zawartość tłuszczu,
- wysoka zawartość potasu.
PRZEPIS NA DOMOWE MUSLI
Składniki
- 6 szklanek płatków owsianych
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- ½ szklanki orzechów laskowych
- ½ szklanki migdałów
- 1 szklanka mieszanki suszonych owoców morwy
- ½ szklanki oleju
- 1/2szklanki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie: Orzechy siekamy, mieszamy je z płatkami owsianymi i cynamonem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego miód, łączymy całość, a następnie dodajemy mieszankę z płatków i ponownie dokładnie mieszamy. Całość rozkładamy na blasze i prażymy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Co 5 minut ułożone na blasze płatki mieszamy. Po uprażeniu schładzamy, dodajemy suszone owoce i przesypujemy nasze musli do szczelnego pojemnika/słoika.
MORWA BIAŁA OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: suszone owoce morwy białej 100%
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Turcja(TR), Chiny(CN), Japonia(JP)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 20 g) |
Wartość energetyczna | 1151 kJ/ 275 kcal | 230 kJ/ 55 kcal |
Tłuszcz | 1,3 g | 0,3 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 0,1 g | 0,02 g |
Węglowodany | 77,5 g | 15,5 g |
- w tym cukry | 42,1 g | 8,4 g |
Błonnik | 12,5 g | 2,5 g |
Białko | 10 g | 2 g |
Sól | 0,2 g | 0,04 g |
Witaminy i składniki mineralne | W 100g | w porcji (ok. 20 g) |
Wapń | 275 mg (34% RWS*) | 55 mg (7%) |
Żelazo | 12,8 mg (91%) | 2,6 mg (19%) |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)