Kasza gryczana palona 5kg
(zł32.90 5kg)
Odmiana ryżu długoziarnistego wyróżniająca się delikatnym jaśminowym aromatem. Źródło białka.
KASZA GRYCZANA 5KG
palona
WŁAŚCIWOŚCI
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego, witaminy B3 i magnezu,
- źródło białka,
- zawiera cynk i żelazo,
- niska zawartość tłuszczów,
- niska zawartość cukrów,
- zawiera witaminę B1, B2, B5, potas, selen,
- wysoka zawartość fosforu, miedzi, manganu
ZASTOSOWANIE
Kasza gryczana palona świetnie sprawdza się zarówno do posiłków przygotowanych na słono jak i na słodko. Wykorzystuje się ją często jako zamiennik ziemniaków, ryżu lub makaronu. Idealnie komponuje się z mięsem, dodatkami warzywnymi i sosami, np. z sosem grzybowym. Wyśmienicie komponuje się z sałatkami, a nawet słodkimi koktajlami. Kasza gryczana poddana procesowi obróbki cieplnej staje się bardziej aromatyczna, prażenie dodaje jej charakterystycznej goryczki. Kasza zapewnia uczucie sytości na długo, regulując pracę układu pokarmowego i usprawniającego pracę jelit.
PRZEPIS NA KASZOTTO Z TOFU
Składniki
- Bulion warzywny - 250 g
- Tofu naturalne - 180 g
- Pieczarka uprawna, świeża - 80 g
- Kasza gryczana - 65 g
- Papryka czerwona - 50 g
- Cebula - 20 g
- Orzechy arachidowe - 15 g
- Sos sojowy jasny - 10 g
- Oliwa z oliwek - 10 g
- Czosnek - 5 g
- Mielona gałka muszkatołowa - 2 g
- Pieprz czarny mielony - 1 g
Wykonanie: Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Usmaż je na rozgrzanej patelni z oliwą i odłóż na bok. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Paprykę pokrój w paski. Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj pieczarki i smaż. Kiedy pieczarki się lekko zarumienią dodaj suchą kaszę i smaż dalej przez chwile. Do kaszy dolewaj partiami gorący bulion i podgrzewaj mieszając. Gdy wlejesz już połowę bulionu, dodaj paprykę, przyprawy i sos sojowy. Kontynuuj dodawanie bulionu, aż kasza wchłonie cały płyn. Przed końcem duszenia do kaszy dodaj tofu. Kaszotto posyp pokrojonymi orzeszkami.
KASZA GRYCZANA OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: kasza gryczana palona 100%
Sposób przygotowania: Porcję kaszy zalaćwodą w proporcji 1:2 (100 g produktu: 200 ml wody), a następniegotować pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości przez około15-20 minut.
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Polska(PL), Ukraina(UA), Tanzania(TZ), Francja(FR)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 10 g) |
Wartość energetyczna | 1450 kJ/ 346 kcal | 725 kJ/ 173 kcal |
Tłuszcz | 2,7 g | 1,4 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 0,6 g | 0,3 g |
Węglowodany | 75 g | 37,5 g |
- w tym cukry | 2,9 g | 1,5 g |
Błonnik | 10,3 g | 5,2 g |
Białko | 11,7 g | 5,9 g |
Sól | 0,03 g | 0,02 g |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | w porcji (ok. 50 g) |
Witamina B3 | 5,14 mg (32% RWS*) | 2,6 mg (16%) |
Cynk | 2,4 mg (24%) | 1,2 mg (12%) |
Magnez | 221 mg (59%) | 111 mg (30%) |
Żelazo | 2,5 mg (18%) | 1,3 mg (9%) |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)