Komosa ryżowa quinoa 1kg
(zł14.45 1kg)
Zawiera niezbędne aminokwasy, minerały oraz witaminy z grupy B. Jest produktem bezglutenowym.
QUINOA BIAŁA (KOMOSA RYŻOWA) 1KG
Quinoa pochodzi z Ameryki południowej, gdzie uprawia się ją od 5 tysięcy lat, dawniej była podstawowym pokarmem Inków. Komosa ryżowa posiada w swoim składzie sporą ilość białka, niezbędne aminokwasy, minerałów oraz witaminy z grupy B. Jest produktem bezglutenowym. Komosa ryżowa nie jest zbożem, zaliczana jest do grupy roślin o wysokiej zawartości skrobi w nasionach. Idealnie nadaje się do zastąpienia ryżu, kasz i makaronów..
WŁAŚCIWOŚCI
- jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego białka
- jest źródłem błonnika pokarmowego
- zawiera magnez, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśniowego
- zawiera cynk, który pomaga zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie
- zawiera żelazo, które pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- zawiera witaminy z grupy B
- zawiera dobrze przyswajalny wapń
- posiada niski indeks glikemiczny
- jest produktem lekkostrawnym
QUINOA BIAŁA (KOMOSA RYŻOWA)
Składniki: komosa ryżowa 100%
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [IN-Indie, PE-Peru, ES-Hiszpania, BO-Boliwia]
Najlepiej spożyć przed końcem: data na górnym zgrzewie
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
Dystrybucja: PPHU JS Magnoliowa 2/11 15-669 Białystok kontakt@slodkie-zdrowie.pl
Masa netto: 1kg
Kod kreskowy:
SPOSÓB UŻYCIA
Przed ugotowaniem należy przepłukać komosę na sitku pod zimną wodą. Komosę ryżową należy gotować przez około 15-20 min w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Pozostawić pod przykryciem do czasu aż wsiąknie całą wodę.
ZASTOSOWANIE
Quinoa świetnie nadaje się zarówno do dań na słodko jak i na słono. Można dodawać ją do sałatek, zup czy gulaszu. Na jej bazie możemy przygotować zdrowe śniadanie podobne do owsianki z dodatkiem owoców i orzechów. Z powodzeniem może być stosowana u osób z alergiami na gluten.
CZY WIESZ, ŻE...
Nasiona komosy zawierają saponiny, które nadają im gorzki smak. Saponiny chronią rośliny przed roślinożercami. Goryczki z nasion można się pozbyć, płucząc nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Wartość odżywcza | w100g | w porcji (ok. 10g) |
Wartość energetyczna | 1540 kJ/ 368 kcal | 154 kJ/ 37 kcal |
Tłuszcz | 6,1g | 0,6g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7g | 0,07g |
Węglowodany | 64,2g | 6,4g |
- w tym cukry | 1,6g | 0,16g |
Błonnik | 7g | 0,7g |
Białko | 14,1g | 1,4g |
Sól | 0,01g | <0,01g |
Witaminy i składniki mineralne | w 100g | w porcji (10g) |
Cynk | 3,1 mg (31% RWS*) | 0,3mg |
Magnez | 197 mg (53% RWS) | 19,7mg |
Żelazo | 4,6 (32% RWS) | 0,5mg |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)