Kasza gryczana palona 1kg

Odmiana ryżu długoziarnistego wyróżniająca się delikatnym jaśminowym aromatem. Źródło białka.

zł7.95

(zł7.95 1kg)

Tax included
In Stock
Przelewy24 Logo
Blik Logo
VISA Logo
Przelew tracyjny Logo
Płatność za pobraniem Logo

Nobody has posted a review yet

KASZA GRYCZANA 1KG

palona

WŁAŚCIWOŚCI

  • wysoka zawartość błonnika pokarmowego, witaminy B3 i magnezu,
  • źródło białka,
  • zawiera cynk i żelazo,
  • niska zawartość tłuszczów,
  • niska zawartość cukrów,
  • zawiera witaminę B1, B2, B5, potas, selen,
  • wysoka zawartość fosforu, miedzi, manganu

ZASTOSOWANIE

Kasza gryczana palona świetnie sprawdza się zarówno do posiłków przygotowanych na słono jak i na słodko. Wykorzystuje się ją często jako zamiennik ziemniaków, ryżu lub makaronu. Idealnie komponuje się z mięsem, dodatkami warzywnymi i sosami, np. z sosem grzybowym. Wyśmienicie komponuje się z sałatkami, a nawet słodkimi koktajlami. Kasza gryczana poddana procesowi obróbki cieplnej staje się bardziej aromatyczna, prażenie dodaje jej charakterystycznej goryczki. Kasza zapewnia uczucie sytości na długo, regulując pracę układu pokarmowego i usprawniającego pracę jelit.

PRZEPIS NA KASZOTTO Z TOFU

Składniki

  • Bulion warzywny - 250 g
  • Tofu naturalne - 180 g
  • Pieczarka uprawna, świeża - 80 g
  • Kasza gryczana - 65 g
  • Papryka czerwona - 50 g
  • Cebula - 20 g
  • Orzechy arachidowe - 15 g
  • Sos sojowy jasny - 10 g
  • Oliwa z oliwek - 10 g
  • Czosnek - 5 g
  • Mielona gałka muszkatołowa - 2 g
  • Pieprz czarny mielony - 1 g

Wykonanie: Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Usmaż je na rozgrzanej patelni z oliwą i odłóż na bok. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Paprykę pokrój w paski. Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj pieczarki i smaż. Kiedy pieczarki się lekko zarumienią dodaj suchą kaszę i smaż dalej przez chwile. Do kaszy dolewaj partiami gorący bulion i podgrzewaj mieszając. Gdy wlejesz już połowę bulionu, dodaj paprykę, przyprawy i sos sojowy. Kontynuuj dodawanie bulionu, aż kasza wchłonie cały płyn. Przed końcem duszenia do kaszy dodaj tofu. Kaszotto posyp pokrojonymi orzeszkami.

KASZA GRYCZANA OD SŁODKIE ZDROWIE

Składniki: kasza gryczana palona 100%

Sposób przygotowania: Porcję kaszy zalaćwodą w proporcji 1:2 (100 g produktu: 200 ml wody), a następniegotować pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości przez około15-20 minut.

Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Polska(PL), Ukraina(UA), Tanzania(TZ), Francja(FR)]

Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.

Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartość odżywcza w 100 g w porcji (ok. 10 g)
Wartość energetyczna 1450 kJ/ 346 kcal 725 kJ/ 173 kcal
Tłuszcz 2,7 g 1,4 g
- w tym kwasy tł. nasycone 0,6 g 0,3 g
Węglowodany 75 g 37,5 g
- w tym cukry 2,9 g 1,5 g
Błonnik 10,3 g 5,2 g
Białko 11,7 g 5,9 g
Sól 0,03 g 0,02 g
Witaminy i składniki mineralne w 100 g w porcji (ok. 50 g)
Witamina B3 5,14 mg (32% RWS*) 2,6 mg (16%)
Cynk 2,4 mg (24%) 1,2 mg (12%)
Magnez 221 mg (59%) 111 mg (30%)
Żelazo 2,5 mg (18%) 1,3 mg (9%)

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)

Data sheet

Weight
1kg
 Reviews

Be the first to write your review !