Otręby pszenne 250g
(zł4.20 250g)
Regularne spożywanie otrąb może zapobiegać rozwojowi groźnych chorób serca.
OTRĘBY PSZENNE 250g
Spożywcze
WŁAŚCIWOŚCI
- bez dodatku soli
- nie zawiera cukrów
- wysoka zawartość białka
- źródło błonnika, który przyczynia się do przyśpieszenia pasażu jelitowego.
- wysoka zawartość żelaza, cynku oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6)
- wysoka zawartość kwasu foliowego, magnezu, miedzi, manganu, fosforu, potasu, selenu
ZASTOSOWANIE
Otręby pszenne charakteryzują się niską ilością kalorii, zawierają szereg cennych dla zdrowia związków. Dodawanie otrębów do posiłku potęguje uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu między posiłkami. Regularne spożywanie otrąb może zapobiegać rozwojowi groźnych chorób serca. Otręby można wykorzystać zarówno do przygotowania słodkich jak i słonych posiłków. Mogą stanowić dodatek w sałatkach, a nawet w daniach mięsnych, jako element panierki. Stanowią doskonały zagęstnik zup oraz sosów. Możemy wykorzystywać je do zdrowych koktajli, ciast i ciastek, przygotowania ciast drożdżowych czy wypieku domowego chleba.
PRZEPIS NA PIECZONĄ, CZEKOLADOWĄ OWSIANKĘ Z CUKINIĄ
Składniki
- 60 g płatków owsianych
- 20 g otrębów pszennych
- 160 g mleka 2%
- 100 g mleczka kokosowego 12-14%
- 50 g wody
- 15 g erytrytolu
- szczypta soli
Wykonanie: Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Usmaż je na rozgrzanej patelni z oliwą i odłóż na bok. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Paprykę pokrój w paski. Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj pieczarki i smaż. Kiedy pieczarki się lekko zarumienią dodaj suchą kaszę i smaż dalej przez chwile. Do kaszy dolewaj partiami gorący bulion i podgrzewaj mieszając. Gdy wlejesz już połowę bulionu, dodaj paprykę, przyprawy i sos sojowy. Kontynuuj dodawanie bulionu, aż kasza wchłonie cały płyn. Przed końcem duszenia do kaszy dodaj tofu. Kaszotto posyp pokrojonymi orzeszkami.
OTRĘBY PSZENNE OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: otręby pszenne 100%
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Polska(PL), Ukraina(UA), Węgry(HU)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 20 g) |
Wartość energetyczna | 904 kJ/ 216 kcal | 181 kJ/ 43 kcal |
Tłuszcz | 4,3 g | 0,9 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 0,6 g | 0,1 g |
Węglowodany | 64,5 g | 12,9 g |
- w tym cukry | 0,4 g | 0,1 g |
Błonnik | 43,8 g | 8,8 g |
Białko | 15,6 g | 3,1 g |
Sól | 0,01 g | <0,01 g |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | w porcji (ok. 20 g) |
Cynk | 7,3 mg (73% RWS)* | 1,5 mg (15%) |
Żelazo | 10,6 mg (75%) | 2,1 mg (15%) |
Witamina B1 | 0,5 mg (47%) | 0,1 mg (9%) |
Witamina B2 | 0,67 mg (41%) | 0,1 mg (7%) |
Witamina B3 | 13,6 mg (85%) | 2,7 mg (17%) |
Witamina B6 | 1,3 mg (93%) | 0,3 mg (19%) |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)