Ryż czerwony 1kg
(zł14.60 1kg)
Odmiana ryż wyróżniająca się podłużnymi ziarnami w intensywnym czerwonym kolorze oraz lekko słodkim smakiem.
RYŻ CZERWONY 1KG
Odmiana ryż wyróżniająca się podłużnymi ziarnami w intensywnym czerwonym kolorze oraz lekko słodkim smakiem. Ryż czerwony działa dobroczynnie na układ trawienny, obecność błonnika pokarmowego działa pobudzająco na perystaltykę jelit. Zaleca się jego spożywanie osobom cierpiącym na problemy z wypróżnieniem i niestrawność. Doskonale komponuje się z warzywami i mięsem czy rybami. Można go dodawać do sałatek, dań wytrawnych i słodkich. Zawiera mniej kalorii od białego ryżu i wyróżnia się niższym indeksem glikemicznym.
WŁAŚCIWOŚCI
- źródło błonnika pokarmowego,
- lekko słodki smak,
- delikatnie orzechowy aromat,
- dostarcza wielu cennych składników odżywczych,
- lekkostrawny
PRZEPIS NA KURCZAKA TERIYAKI Z CZERWONYM, SMAŻONYM RYŻEM
Składniki
- 100 g mięsa z piersi kurczaka
- 50 g czerwonego ryżu
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- pół papryki czerwonej
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół łyżki soku z limonki
- pół łyżki syropu klonowego
- pół łyżeczki startego imbiru
- 15 g oliwy z oliwek
- 10 g sezamu
- 10 g szczypiorku
Wykonanie: Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Mięso pokrój na drobne kawałki w kostkę. Na patelnię wlej składniki sosu teriyaki: oliwę z oliwek, sos sojowy, sok z limonki, syrop klonowy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i starty imbir. Zagotuj sos. Do gotującego się sosu dodaj mięso z kurczaka i gotuj pod przykryciem przez 10 minut, co chwilę mieszając. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Rozgrzej 5g oliwy z oliwek, podsmaż cebulę, aż do zeszklenia i dodaj czosnek, starty imbir, paprykę raz sos sojowy i podsmaż przez 5 minut. Dodaj ryż do warzyw i smaż jeszcze przez 5 minut. W międzyczasie upraż sezam i posiekaj na drobno szczypiorek. Nałóż ryż z warzywami na talerz, dodaj kurczaka w sosie teriyaki i posyp go uprażonym sezamem. Całość posyp szczypiorkiem.
RYŻ CZERWONY OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: ryż czerwony 100%
Sposób przygotowania: Porcję ryżu zalać wodą w proporcji 1:4 (100 g produktu: 400 ml wody), a następnie gotować pod przykryciem na średnim ogniu aż do miękkości przez około 30-40 minut.
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Tajlandia(TH), Włochy(IT), Chiny(CN)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 50 g) |
Wartość energetyczna | 1563 kJ / 368 kcal | 782 kJ/ 184 kcal |
Tłuszcz | 2,4 g | 1,2 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 0,2 g | 0,1 g |
Węglowodany | 80,0 g | 40,0 g |
- w tym cukry | 0,3 g | 0,2 g |
Błonnik | 3,4 g | 1,7 g |
Białko | 6,7 g | 3,4 g |
Sól | 0,01 g | 0,01 g |