-
Zalety tapioki 13.06.2024Kawa vs matcha – 4 różnice 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną w domu? 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną dla zdrowia? 13.06.2024
Pistacje
02.12.2021PISTACJE
Orzeszki pistacjowe zaliczane są do jednych z najcenniejszych orzechów, które uprawiane są w wielu regionach świata. Największymi producentami pistacji są Turcja, Iran i USA. Wyróżnia je zielona barwa, słodkawy smak i przyjemny aromat.
Uprawa i zbiór
Drzewo pistacjowe owocuję co dwa lata, pistację rosną w kiściach podobnych do winogron. Gdy pistacje dojrzeją rozpychają skorupkę, która następnie pęka. Zbiór pistacji odbywa się za pomocą specjalnych maszyn, które strząsają je z drzewa.
Wartości zdrowotne pistacji
- - zawierają luteinę , która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku <lizawierają dużo β-karotenu, szczególnie ważnego dla osób spędzających dużo czasu przed ekranem telefonu i komputera
- są orzechami najbardziej bogatymi w potas, który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego, zapewnia prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych oraz warunkuje prawidłową pracę mięśni
- są źródłem żelaza, cynku, magnezu i fosforu
- zawarta w nich witamina E- silny przeciwutleniacz, obniża ryzyko wystąpienia nowotworów, opóźnia procesu starzenia skóry
- zawierają witaminy z grupy B oraz kwas foliowy
- zawarty w nich błonnik reguluję prawidłową pracę jelit oraz wspomaga procesy przemiany materii
- są bogate w fitosterole, dzięki czemu pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
Olej z pistacji
- wykazuje działanie odżywiające i zmiękczające skórę, zapobiega jej łuszczeniu
- chroni przed przesuszaniem naskórka oraz łagodzi podrażnienia po goleniu
Pistacje możesz kupić online w naszym sklepie internetowym. Posiadamy opakowania o pojemności 500 g oraz 1 kg w atrakcyjnych cenach.
KRUCHE CIASTECZKA Z PISTACJAMI I ŻURAWINĄ
- ½ szkl. pistacji
- 1 garść żurawiny suszonej
- 140g masła
- 80g erytrolu
- ½ ziarenek z laski wanilii
- 225 g mąki orkiszowej
- masło i erytrol utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej masy
- dodaj ziarenka z laski wanilii i ponownie utrzyj
- dodaj do masy mąkę orkiszową i wymieszaj, dodaj pistacje i żurawinę
- Uformuj z ciasta wałek o długości ok. 30cm i schłodź w lodówce przez min. 2 godziny
- Schłodzone ciasto pokrój na plasterki o grubości ok 1cm
- Gotowe krążki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 12-15min.
MAKARON Z PISTACJOWYM PESTO I ŁOSOSIEM (2 porcje)
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki pistacji
- 20 g parmezanu
- sól i pieprz
- 160g makaronu
- 250g łososia
- oliwa z oliwek
- Za pomocą blendera rozdrobnij bazylię, czosnek oraz pistacje.
- Do całości dodaj starty parmezan i oliwę z oliwek, połącz całość i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na oliwie z oliwek podsmaż filet z łososia ok 5min z każdej strony, tak aby się przyrumienił a w środku nie był surowy. Zdejmij usmażonego łososia z patelni.
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente. Zachowaj ½ szkl. wody z gotowania makaronu.
- Przełóż makaron na patelnie po smażeniu łososia, dodaj pesto. W razie potrzeby dolej wodę z gotowania makaronu. Wymieszaj całość.
- Do makaronu z pesto dodaj łososia podzielonego na mniejsze kawałki, całość posyp parmezanem. Smacznego
Powiązane produkty