logo

Błonnik witalny

Błonnik witalny

Składowymi błonnika witalnego są nasiona babki płesznik (około 80%) i łuski babki jajowatej (około 20%). Dzięki właściwościom wiązania wody błonnik pęcznieje, zwiększa swoją objętość i spowalnia tempo opróżniania żołądka, przez co syci na dłużej, reguluje rytm wypróżnień oraz konsystencję stolca.

Babka płesznik (babka śródziemnomorska) jest jednoroczną rośliną wywodzącą się z rejonu Morza Śródziemnego, natomiast babka jajowata jest rośliną rosnąca głównie w Indiach.

Zarówno babka płesznik jak i babka jajowata posiadają zdolność doograniczania wchłaniania tłuszczów, regulacji apetytu oraz przyspieszenia przemiany materii. Wiąże się to również z obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi, wzrostem HDL oraz poprawą gospodarki węglowodanowej u chorych na cukrzycę.

Dodatkowo, okłady wykonywane ze śluzu nasion mają właściwości nawilżające oraz łagodzące, dzięki czemu są skutecznie wykorzystywane w dermatologii, m.in. w atopowym zapaleniu skóry, stanach zapalnych, trądziku różowatym, suchości skóry oraz łuszczycy.

WŁAŚCIWOŚCI

  • - Wpływa na zwiększenie uczucia sytości, przez co zapobiega rozwojowi otyłości,
  • Pomocny w regulacji zaparć, oraz poprawie pracy układu pokarmowego,
  • Obniża ciśnienie tętnicze,
  • Reguluje gospodarkę kwasów żółciowych i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych,
  • Przyśpiesza perystaltykę jelit,
  • Obniża stężenie cholesterolu całkowitego i lipoproteiny LDL zapobiegając rozwojowi miażdżycy
  • Zmniejsza wyrzut glukozy do krwi po posiłku, reguluje poziom cukru we krwi
  • Ma działanie profilaktyczne w prewencji chorób nowotworowych układu pokarmowego, poprzez zwiększenie masy stolca i skrócenie pasażu treści jelitowej.

JAK STOSOWAĆ?

1-3 łyżeczki błonnika rozpuścić w 250-500 ml płynu – wody lub mleka i pozostawić na 10-15 minut do spęcznienia. Ponadto można stosować go jako dodatek do koktajli i smoothie, jogurtów, owsianek, a także zup i sosów.

Błonnik witalny najlepiej spożywać na godzinę przed posiłkiem i zażyciem leków, ponieważ może utrudnić ich wchłanianie.Niewskazane jest spożywanie błonnika witalnego w postaci suchej. Aby zapewnić jak najkorzystniejsze działanie błonnika należy zadbać o właściwe nawodnienie organizmu. ( minimum 2 litry w ciągu dnia).

PRZECIWSKAZANIA

Błonnik nie powinien być stosowany w przypadku:

  • cukrzycy typu 2 w zaawansowanym stadium,
  • u osób cierpiących na choroby jelit, przełyku oraz żołądka
  • odradza się także stosowania błonnika przez dzieci do 12 roku życia oraz kobiety w ciąży.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Wartość odżywcza

100 g

2 łyżeczki (ok. 12 g)

Wartość energetyczna

1053 kJ/ 257 kcal

126 kJ/ 31 kcal

Tłuszcz

5,9 g

0,7 g

- w tym kwasy tł. nasycone

0,9 g

0,1 g

Węglowodany

10 g

1,2 g

- w tym cukry

0,6 g

0,07 g

Błonnik

58 g

6,9 g

Białko

12 g

1,4 g

Sól

0,02 g

0,002 g

OPAKOWANIE

Opakowanie posiada strunę umożliwiającą wielokrotne otwieranie i szczelne zamykanie opakowania.

Powiązane produkty