-
Zalety tapioki 13.06.2024Kawa vs matcha – 4 różnice 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną w domu? 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną dla zdrowia? 13.06.2024
Co to jest olej MCT?
13.06.2024Co to jest olej MCT?
Popularny wśród sportowców, stosowany przez osoby odchudzające się, a nawet doceniany przy niektórych schorzeniach. Z uwagi na swoje właściwości, stanowi podstawę lub dodatek wielu suplementów diety. Czym jest olej MCT i na czym polega jego fenomen? Sprawdź, czy to produkt dla Ciebie!
Olej MCT – czyli co?
Olej MCT (Medium Chain Triglycerides) charakteryzuje się tym, że składa się wyłącznie ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA). Należą one do grupy nasyconych kwasów tłuszczowych wraz z krótko- i długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi.
Na tle pozostałych dwóch frakcji, MCFA wyróżniają się przede wszystkim tym, że są wchłaniane i trawione w nieco inny sposób. Właśnie dzięki tej właściwości, zyskały tak dużą popularność i wszechstronność w wykorzystywaniu.
Czym się wyróżnia?
W trawieniu tłuszczów niezbędna jest obecność lipazy i żółci. W przypadku oleju MCT cały proces zachodzi dużo szybciej, ponieważ wyjątkowo nie są tu potrzebne wspomniane substancje. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są wchłaniane bezpośrednio z nabłonka jelit, a następnie transportowane bezpośrednio do wątroby i od razu zamieniane w energię. Przy spożywaniu rozsądnych ilości tego rodzaju tłuszczu, nie jest on w ogóle magazynowany w tkance tłuszczowej.
Dla kogo olej MCT?
Olej MCT może spożywać każdy. Istnieją jednak grupy, które czerpią szczególne korzyści z tego rodzaju tłuszczu.
1. Sportowcy – najczęściej wykorzystują MCT jako przekąskę przedtreningową, zastępując w ten sposób węglowodany. Jest to sposób na szybkie dostarczenie energii potrzebnej podczas wysiłku fizycznego. Utrzymuje się ona na równym poziomie, nie ma więc mowy o gwałtownym spadku, jak w przypadku glukozy.
2. Osoby na diecie redukcyjnej – olej MCT jest w takiej sytuacji dobrym źródłem tłuszczu, ponieważ jeśli nie zostanie spożyty w nadmiarze, nie odłoży się w tkance tłuszczowej. Co więcej, zapewnia on szybkie i długotrwałe uczucie sytości, a także wspiera spalanie już istniejącej tkanki tłuszczowej.
3. Pacjenci – olej MCT coraz częściej jest wykorzystywany również leczniczo. Z uwagi na lekkostrawność i szybkie źródło energii, bywa ważnym elementem diety osób niedożywionych, chorujących na nieswoiste choroby zapalne jelit czy nowotwory. Mogą być bezpiecznie przyjmowane przez niemowlęta i dzieci.
Czy olej kokosowy to olej MCT?
Często olej kokosowy jest mylnie nazywany olejem MCT. Owszem, tłuszcz z kokosa jest najlepszym naturalnym źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, jednak nie składa się z nich w 100%, a w ok. 60%. Pozostałe 40% to głównie długołańcuchowe kwasy tłuszczowe oraz w niewielkiej ilości kwasy nienasycone.
W przyrodzie nie występuje stuprocentowy olej MCT, dlatego do jego produkcji wykorzystuje się zaawansowane technologie i procesy frakcjonowania. Poddaje się im najczęściej właśnie olej kokosowy (rzadziej palmowy). W efekcie uzyskiwany jest skoncentrowany olej ze 100% zawartością MCFA – najczęściej w postaci płynnej lub zamknięty w kapsułkach.