Pektyna cytrusowa 100g
(13,49 zł 500g)
Naturalna substancja żelująca pochodzenia roślinnego, wykorzystywana do przygotowywania konfitur, dżemów czy galaretek.
PEKTYNA CYTRUSOWA 100G
Naturalna substancja żelująca pochodzenia roślinnego, wykorzystywana do przygotowywania konfitur, dżemów czy galaretek.
Pektyna nie zawiera prawie żadnych kalorii. Wykorzystywana jest do tworzenia dżemów, konfitur, galaretek, bezbarwnych polew pektynowych czy kremów. Pod względem żywieniowym stanowią jedną z frakcji rozpuszczalnego włókna pokarmowego (błonnika). Pektynę stosujemy w potrawach, które wymagają żelowania lub zagęszczania, a także jako substytut tłuszczu w niektórych wypiekach.
WŁAŚCIWOŚCI
- bez dodatku sacharozy, soli i tłuszczu
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego
PRZEPIS NA OWOCOWE NADZIENIE DO SŁODKICH WYPIEKÓW
Składniki
- 200 g puree owocowego
- 30 g cukru
- 3 g pektyny cytrusowej
- szczypta kwasku cytrynowego
Wykonanie: Można użyć dowolnych owoców – czerwoną lub czarną porzeczkę, maliny, borówki lub wiśnie (pamiętajcie, że to nie może być konfitura – musicie użyć puree! Jest to czysty przecier owocowy bez kawałków owoców). Puree owocowe podgrzewamy na średniej mocy palnika, w międzyczasie do miseczki wsypujemy cukier, pektynę, kwasek i dokładnie mieszamy. Kiedy puree zacznie się gotować- delikatnie, partiami dosypujemy cukier i dokładnie mieszamy, aby nie powstała nam kluska z pektyny. Następnie grzejemy to jeszcze ok. 2 minuty i odstawiamy na całą noc do lodówki. Możemy wykorzystać jako nadzienie do pączków, babeczek czy tartaletek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1130 kJ/ 270 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 0 g |
Węglowodany | 44 g |
- w tym cukry | 44 g |
Błonnik | 46 g |
Białko | 0,5 g |
Sól | 0,1 g |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)
PEKTYNA OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: pektyna amidowana, dekstroza
Sposób przygotowania: Należy użyć około 30 g pektyny na 2 kg owoców i 1 kg cukru lub innej substancji słodzącej. Pektynę wymieszać z cukrem, a następnie często mieszając dodawać do gotujących się owoców. Gotować około 5 minut. Po tym czasie dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Następnie należy zebrać pianę i rozlać gorący produkt do słoików, które zaleca się poddać procesowi pasteryzacji.
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Włochy(IT), Hiszpania(ES), Niemcy(DE)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.