

(27,90 zł 250g)
Bogactwo minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Orzechy macadamia pochodzą z Australii gdzie zostały odkryte w 1857 roku. Mają okrągły kształt i najtwardszą łupinę ze wszystkich orzechów, otwiera się je specjalnym narzędziem aby nie uszkodzić delikatnego orzecha. Posiadają bogactwo minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na swój delikatny i maślany smak, idealnie nadają się do deserów.
Składniki: ORZECHY macadamia 100%
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [AU-Australia, ZA-Republika Południowej Afryki, KE-Kenia, NZ- Nowa Zelandia]
Najlepiej spożyć przed końcem: data na górnym zgrzewie
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
Dystrybucja: PPHU JS Magnoliowa 2/11 15-669 Białystok kontakt@slodkie-zdrowie.pl
Masa netto: 250g
Kod kreskowy:
Mogą być spożywane jako przekąska lub dodatek do potraw, szczególnie pasują do deserów ze względu na delikatny, maślany smak.
Garść tych orzechów pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę B1. Olej z orzechów macadamia posiada właściwości regenerujące i odżywiające skórę, często wykorzystywany jako baza w kosmetykach.
Wartość odżywcza | w100g | w porcji (ok. 15g) |
Wartość energetyczna | 3000 kJ/ 718 kcal | 450 kJ/ 108 kcal |
Tłuszcz | 76,1g | 11,4g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 11,9g | 1,8g |
Węglowodany | 13,4g | 2g |
- w tym cukry | 4,1g | 0,6g |
Błonnik | 8g | 1,2g |
Białko | 7,8g | 1,2g |
Sól | 0,01g | <0,01g |
Witaminy i składniki mineralne | w 100g | w porcji (15g) |
Tiamina (Witamina B1) | 0,7 mg (64% RWS*) | 0,1mg |
Magnez | 118 mg (31% RWS) | 17,7mg |
Żelazo | 2,7 mg (19% RWS) | 0,4mg |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)