

(54,90 zł 1000g)
Wykorzystywane zarówno w celach kulinarnych jak i kosmetycznych, jednak szczególnie cenne są z żywieniowego punktu widzenia.
Migdały uprawiane są głównie w rejonie Morza Śródziemnego oraz w Kalifornii w USA. Są wykorzystywane zarówno w celach kulinarnych jak i kosmetycznych, jednak szczególnie cenne są z żywieniowego punktu widzenia. Na rynku możemy spotkać migdały w różnej formie np. całe orzechy ze skórką, migdały blanszowane całe lub w płatkach, mąkę migdałową.
Składniki: migdały blanszowane w płatkach 100%
Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym, wolnym od obcych zapachów, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Producent: PPHU JS Słodkie Zdrowie
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii
Masa netto: 500 g
Migdały cieszą się szerokim zastosowaniem kulinarnym ze względu na swój specyficzny smak i aromat. Z powodzeniem mogą być wykorzystywane jako dodatek do dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych – owsianek, koktajli, sałatek. Możemy wykorzystać je do wypieku ciast lub ciasteczek – zmielić i zastąpić nimi część mąki lub zastosować jako dodatek. Doskonale sprawdzą się również jako samodzielna przekąska. Z migdałów wytwarzany jest marcepan, masło migdałowe oraz olejek migdałowy, który ceniony jest zarówno ze względu na swoje właściwości kulinarne jak i kosmetyczne.
Migały występują na rynku w różnych postaciach. Często poddawane są procesowi blanszowania, czyli usunięcia charakterystycznej, brązowej skórki poprzez zanurzenie w gorącej wodzie a następnie schłodzenie do temperatury pokojowej. W wyniku blanszowania możemy zaobserwować niewielkie zmiany barwy oraz smaku. Migdały blanszowane są nieco słodsze oraz jaśniejsze.
Wartość odżywcza | 100 g | 1 łyżka (ok. 10 g) |
Wartość energetyczna | 2566 kJ/ 621 kcal | 257 kJ/ 62 kcal |
Tłuszcz | 52 g | 5,2 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 4,7 g | 0,5 g |
Węglowodany | 7,6 g | 0,8 g |
- w tym cukry | 4,9 g | 0,5 g |
Błonnik | 12,9 g | 1,3 g |
Białko | 24,1 g | 2,4 g |
Sól | 0,0 g | 0,004 g |
Składniki mineralne | 100 g | 1 łyżka (ok. 10 g) |
Magnez | 268 mg (71% RWS*) | 26,8 mg |
Żelazo | 3,3 (24% RWS) | 0,33 mg |
Cynk | 3,0 mg (30% RWS) | 0,3 mg |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)
Nasze wytrzymałe, atestowane opakowanie posiada strunę umożliwiającą wielokrotne otwieranie i szczelne zamykanie opakowania.
Oferowane w naszym sklepie internetowym produkty, sprowadzamy w ilościach hurtowych bezpośrednio od producentów w krajach specjalizujących się w uprawach danego produktu, dzięki czemu możemy zagwarantować bardzo dobrą jakość oraz atrakcyjną cenę. Produkt nie zawiera żadnych dodatkow.
Zakupione online produkty wyślemy na wskazany przez Ciebie adres lub możesz odebrać je osobiście w 3 punktach w Warszawie oraz w Białymstoku, dzięki czemu zaoszczędzisz na kosztach przesyłki (prosimy o umieszczenie informacji odnośnie wybranego punktu odbioru w komentarzu do zamówienia):