

(8,90 zł 1kg)
Naturalny. Źródło błonnika pokarmowego. Wysoka zawartość witaminy B1, B3 i magnezu.
Naturalny. Źródło błonnika pokarmowego. Wysoka zawartość witaminy B1, B3 i magnezu.
Brązowy ryż sprzyja pracy układu pokarmowego. Wspomaga procesy trawienne. Zawiera dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm oraz wzmacnia mikroflorę jelitową. Ryż brązowy polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz dań smażonych z warzywami. Świetnie sprawdza się w kuchni jako zastępnik ziemniaków, makaronów czy białego ryżu. Po ugotowaniu ma lekko orzechowy posmak i ciągliwą strukturę. Zastępuje się nim makarony czy ziemniaki w diecie. Ryż basmati działa dobroczynnie na układ trawienny, obecność błonnika pokarmowego działa pobudzająco na perystaltykę jelit. Zaleca się jego spożywanie osobom cierpiącym na problemy z wypróżnieniem i niestrawność.
Sos:
Wykonanie: Tofu odsączamy i wyciskamy nadmiar wody, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie oliwy na patelni z każdej strony. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, następnie łączymy to z sosem sojowym,imbirem, syropem klonowym i wodą. Przelewamy do garnka i gotujemy ok.10 minut. Brązowy ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Zagotowany sos odcedzamy przez sitko a następnie wlewamy na patelnie (1 łyżkę odcedzonego sosu pozostawiamy w oddzielnej misce). Dodajemy mąkę ziemniaczaną do pozostawionego sosu w misce i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy na patelnię i energicznie mieszamy do momentu aż całość zgęstnieje. Na głęboki talerz wykładamy ugotowany ryż, tofu w sosie, awokado oraz ulubioną kiszonkę. Całość posypujemy sezamem i świeżą kolendrą.
Składniki: ryż brązowy 100%
Sposób przygotowania: Porcję ryżu zalać wrzątkiem w proporcji 1:3 (100 g produktu: 300 ml wody), a następnie gotować pod przykryciem na średnim ogniu aż do miękkości przez około 30-35 minut
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Pakistan(PK), Włochy(IT), Chiny(CN), Wietnam(VN)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 50 g) |
Wartość energetyczna | 1516 kJ/ 362 kcal | 758 kJ/ 181 kcal |
Tłuszcz | 2,7 g | 1,4 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 0,5 g | 0,3 g |
Węglowodany | 76,2 g | 38,1 g |
- w tym cukry | <0,1 g | <0,1 g |
Błonnik | 3,4 g | 1,7 g |
Białko | 7,5 g | 3,8 g |
Sól | 0,01 g | <0,01 g |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | w porcji (ok. 50 g) |
Witamina B1 | 0,5 mg (35% RWS*) | 0,3 mg (21%) |
Witamina B3 | 6,5 mg (40%) | 3,3 mg (20% |
Magnez | 116 mg (31%) | 116 mg (31%) |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)