

(10,45 zł 1kg)
Odmiana ryżu długoziarnistego wyróżniająca się delikatnym jaśminowym aromatem. Źródło białka.
Odmiana ryżu długoziarnistego wyróżniająca się delikatnym jaśminowym aromatem. Źródło białka.
Ryż jaśminowy jest bardzo delikatny w smaku. Po ugotowaniu jest lepki. Idealnie nadaje się zarówno do potraw mięsnych, dań z warzywami, jak i do dań na słodko. Najpopularniejsze jest jego wykorzystanie do dań kuchni tajskiej. Dobrze sprawdza się w potrawach, łączących słodko-kwaśne smaki. Ze względu na swoją lekko miodową nutę, świetnie komponuję się w deserach z dodatkiem świeżych owoców i orzechów.
Składniki:
Wykonanie: Ryż jaśminowy wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut często mieszając. Pod koniec gotowania ryżu do drugiego garnka wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy sól i cukier, zagotowujemy. Gotujemy je razem do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Gorące mleczko kokosowe wlewamy do ryżu i dokładnie mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką aby ryż całkowicie wchłonął mleczko. Gotowy ryż podajemy z kawałkami mango.
Składniki: ryż jaśminowy 100%
Sposób przygotowania: Porcję ryżu zalać wrzątkiem w proporcji 1:2 (100 g produktu: 200 ml wody), a następnie gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż do miękkości przez około 15-20 minut.
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Chiny(CN), Indie(IN), Indonezja(ID), Wietnam(VN)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 50 g) |
Wartość energetyczna | 1461 kJ / 349 kcal | 731 kJ/ 175 kcal |
Tłuszcz | 0,9 g | 0,5 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | <0,1 g | <0,1 g |
Węglowodany | 72,4 g | 36,2 g |
- w tym cukry | <0,1 g | <0,1 g |
Błonnik | 0,6 g | 0,3 g |
Białko | 12,7 g | 6,4 g |
Sól | 0,1 g | <0,1 g |