

(41,40 zł 5kg)
Cukier trzcinowy stosowany jest jako zamiennik białego cukru.
Cukier trzcinowy jest substancją stałą, bez zapachu. Charakteryzuje się karmelową, jasno-brązową barwą i niepowtarzalnym aromatem. Poddany działaniu wysokiej temperatury, rozpuszcza się.
Cukier trzcinowy stosowany jest jako zamiennik białego cukru. Może służyć do słodzenia kawy, herbaty, owsianek, koktajli czy drinków. Idealnie sprawdza się do przygotowania popularnego drinku o nazwie mohito.
Różnica pomiędzy cukrem trzcinowym, a brązowym polega na tym, że ten pierwszy jest nieoczyszczony z melasy i pochodzi od trzciny cukrowej. Cukier brązowy jest cukrem białym, który jest zabarwiony melasą. Ze względu na karmelowy posmak cukier trzcinowy świetnie sprawdzi się w słodkich przepisach. Możemy swobodnie zastąpić w nich w proporcji 1:1 biały cukier. Idealnie sprawdzi się do przygotowania ciasta kruchego, brownie czy kruszonki.
Składniki
Wykonanie: Suche składniki przesiewamy, mieszamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy stopniowo jajka. Wsypujemy przesiane mąki, śmietanę i kawę. Dodajemy orzechy i czekoladę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 20 minut.
Składniki: cukier trzcinowy, nierafinowany 100%
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Brazylia(BR), Australia(AU), Mauritius(MU), Kuba(CU)]
Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, cukier trzcinowy nie jest odpowiednim zastępnikiem białego cukru w diecie dla cukrzyka.
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
Wartość odżywcza | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1671 kJ/ 399 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 0 g |
Węglowodany | 99,8 g |
- w tym cukry | 99,2 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |