logo

WŁAŚCIWOŚCI ORZECHÓW MACADAMIA

WŁAŚCIWOŚCI ORZECHÓW MACADAMIA

WŁAŚCIWOŚCI ORZECHÓW MACADAMIA

NAJWAŻNIEJSZE WŁAŚCIWOŚCI MACADAMIA:

  • źródło wapnia, potasu, fosforu, żelaza, magnezu oraz cynku
  • źródło witaminy A,E oraz witamin z grupy B
  • najwyższa wśród orzechów zawartość tłuszczu
  • zawierają głównie nienasycone kwasy tłuszczowe
  • niski indeks glikemiczny (IG=10)
  • bogate źródło błonnika

ZASTOSOWANIE

Orzechy macadamia charakteryzują się kremowym smakiem. Wykorzystywane są zarówno w celach spożywczych - jako przekąska lub dodatek do dań słodkich oraz wytrawnych. Zawarta w orzechach arginina działa przeciwzapalnie na naczynia krwionośne, zmniejszając jednocześnie ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Orzechy macadamia znajdują zastosowanie również w kosmetyce przy produkcji olejków pielęgnacyjnych i kremów - wykazują właściwości nawilżające i regenerujące skórę. Ich spożycie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, wspomaga również działanie układu nerwowego oraz zdrowie kości. Orzechy macadamia wykazują również właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Spożywanie orzechów macadamia wpływa na polepszenie zdrowia włosów, skóry i paznokci.

W KOSMETYCE

Olej makadamia posiada zróżnicowane działanie na skórę, przez co znajduje się w składzie wielu kosmetyków: łagodzi oparzenia słoneczne, zmiękcza szorstkie obszary, zapobiega zmarszczkom, chroni skórę przed promieniami słonecznymi, a także łagodzi stany zapalne skóry. Olej ten najefektywniej działa na ciepło. Przed zastosowaniem na skórę warto ogrzać w dłoniach. Z kolei jeśli chodzi o aplikację olejku na włosy dobrze jest nałożyć na nie foliowy czepek, a następnie ręcznik.

Orzechy makadamia zawierają najmniej wody– zaledwie 1,4 g/100 g. Witamina B1 (tiamina) znajdująca się w orzechach makadamia może zaspokoić w 100% zalecane dzienne spożycie. Tiamina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i pokarmowego. Sterole, takie jak: b-sitosterol, kampesterol i stigmasterol, mają właściwości obniżające stężenie cholesterolu we krwi oraz antyoksydacyjne. W orzechach makadamia znajdziemy ich 198mg/100g co jest jednym z najwyższych wyników wśród pozostałych orzechów.

PRZEPIS na pudding czekoladowy z orzechami macadamia

Składniki:

  • 40 g płatków jaglanych
  • 150 g mleka lub napoju roślinnego
  • 60 g banana
  • 15 g daktyli
  • 10 g orzechów macadamia
  • 1 łyżeczka kakao (5g)
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Daktyle i orzechy zalewamy wrzątkiem na 5 minut żeby nieco zmiękły przed blendowaniem
  2. Płatki zalewamy mlekiem (w zależności od gęstości jaką lubię możecie dać więcej/mniej albo dolać po zblendowaniu), gotujemy całość
  3. Do blendera wrzucamy ugotowane płatki, odsączone z nadmiaru wody daktyle i orzechy, banana, kakao i szczyptę soli- blendujemy do uzyskania gęstego puddingu.
  4. Dekorujemy świeżymi owocami, czekoladową granolą (przepis znajdziecie w poprzedniej rolce) i gorzką czekoladą.

PRZECIWWSKAZANIA

  • alergicy (silne alergeny)

Uwaga! Orzechy macadamia są toksyczne dla psów

Żródło:

  1. Ciemniewska-Żytkiewicz, H., Krygier, K. i Bryś, J. (2014). Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, (1), 90-96
  2. Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś, K. i Charzewska, J. (2020). Normy żywienia dla populacji Polski ich zastosowanie. Warszawa: Wydawnictwo Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny
  3. Kunachowicz, H., Przygoda, B., Nadolna, I. i Iwanow, K. (2017). Tabele składu i wartości odżywczej żywności (s. 666-671). Warszawa: Wydawnictwo PZWL.
  4. Róg M., „Olej z orzechów makadamia – błyskawiczny ratunek dla skóry i włosów”. https://apteline.pl/artykuly/olej-z-orzechow-makadamia-blyskawiczny-ratunek-dlaskory-i-wlosow, data dostępu: 15.10.2022
  5. Malinowska A., „Olej makadamia – właściwości i zastosowania”. https://www.olej.edu.pl/ olej-makadamia, data dostępu: 15.10.2022

Powiązane produkty