

(15,90 zł 500g)
Poza wyjątkowym smakiem oferuje także wysoką zawartość cynku, magnezu i żelaza.
Niealkalizowane, w proszku
Kakao idealnie nadaje się do przygotowania słodkich wypieków - babeczek, ciast kruchych, biszkoptowych czy drożdżowych. Jest lekko słodkie, a zarazem wytrawne. Kakao świetnie sprawdzi się do tworzenia polew i dekoracji ciast. Idealnie również komponuje się z pikantnymi daniami, pozwalając z nich wydobyć wyjątkowy, niepowtarzalny smak oraz aromat. Z jego dodatkiem możemy stworzyć pyszne i zarówno zdrowe dżemy czy konfitury. Jednak najbardziej znanym sposobem spożycia kakao jest jego upłynnienie w ciepłym, słodkim mleku.
Składniki
Wykonanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem gorzkiej czekolady blendujemy na gładką masę. Formę smarujemy odrobiną oleju roślinnego. Przelewamy masę i na górę wciskamy połamane kostki czekolady. Pieczemy w piekarniku góra-dół nagrzanym do 170°C przez 30 minut (do suchego patyczka).
Składniki: ziarno kakaowca 100%
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Wybrzeże Kości Słoniowej(CI), Ghana(GH), Nigeria(NG)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 10 g) |
Wartość energetyczna | 952 kJ/ 228 kcal | 95 kJ/ 23 kcal |
Tłuszcz | 13,7 g | 1,4 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 5,8 g | 0,6 g |
Węglowodany | 57,9 g | 5,8 g |
- w tym cukry | 1,8 g | 0,2 g |
Błonnik | 37 g | 3,7 g |
Białko | 19,6 g | 2,0 g |
Sól | 0,05 g | <0,01 g |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)