logo

Orzechy Pecan

Orzechy Pecan

ORZECHY PECAN

Orzechy pecan to owoce drzewa o nazwie Orzesznik jadalny, naturalnie występującego w Stanach Zjednoczonych w południowej oraz centralnej części. Orzechy pecan wyglądem przypominają orzechy włoskie, mają bardziej podłużny kształt oraz charakteryzują się słodkim maślanym smakiem. Zaliczane są do najzdrowszych orzechów..

Uprawa i zbiór

Orzesznik jadalny to wysokie drzewo mogące dorastać do ponad 30 metrów wysokości. Orzech otacza zielona skórka, która po osiągnięciu dojrzałości pęka i orzechy spadają na ziemie. Orzechy strząsa się również z drzew za pomocą specjalnych maszyn.

Po zebraniu orzechy są suszone przez 3-4 dni, przebierane, czyszczone i segregowane.

 

Właściwości zdrowotne orzechów pecan:

  • są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • są źródłem białka oraz błonnika
  • zawierają witaminę B1, która pozytywnie wpływa na pracę mózgu i układu nerwowego
  • zawierają cynk, wapń, żelazo, magnez oraz potas
  • są zalecane w profilaktyce chorób nowotworowych ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy
  • przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu, obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz przyśpieszenia metabolizmu
  • ich codzienne spożywanie korzystnie wpływa na stan i poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci
  • wspomagają układ krążenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego
  • osoby spożywające regularnie orzechy pecan są mniej narażone na choroby neurodegeneracyjne, przez dłuższy czas pozostają sprawne

Orzechy pecan możesz kupić online w naszym sklepie internetowym. Posiadamy opakowania o pojemności 500 g oraz 1 kg w atrakcyjnych cenach.

Poniżej przepisy z wykorzystaniem orzechów pecan :)

JAGLANKA Z ORZECHAMI PECAN I ŻURAWINĄ

  • ¼ szkl. kaszy jaglanej
  • 1 szkl. mleka lub napoju roślinnegoj
  • 1 łyżeczka kakao
  • garść orzechów pecan
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 2 łyżki syropu z agawy
  1. Kaszę przepłucz na sitku pod zimną wodą, w celu pozbycia się naturalnej goryczki
  2. Do garnka wsyp przepłukaną kaszę, zalej mlekiem i dodaj kakao oraz syrop z agawy
  3. Gotuj całość na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn, na koniec dodaj pokruszone orzechy i żurawinę.

 

CIASTECZKA 3 SKŁADNIKOWE (idealne do kawy)

  • 50g orzechów pecan
  • 40g daktyli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  1. Za pomocą blendera rozdrobnij orzechy.
  2. Na osobnej patelni podprażamy orzeszki zimne, dynię i ziarna słonecznika.
  3. Do rozdrobnionych orzechów dodaj daktyle i syrop klonowy, ponownie rozdrobnij aż masa zacznie się kleić
  4. Piecz w 170°C przez 10min.

Powiązane produkty