-
Zalety tapioki 13.06.2024Kawa vs matcha – 4 różnice 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną w domu? 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną dla zdrowia? 13.06.2024
Orzechy Pecan
22.10.2021ORZECHY PECAN
Orzechy pecan to owoce drzewa o nazwie Orzesznik jadalny, naturalnie występującego w Stanach Zjednoczonych w południowej oraz centralnej części. Orzechy pecan wyglądem przypominają orzechy włoskie, mają bardziej podłużny kształt oraz charakteryzują się słodkim maślanym smakiem. Zaliczane są do najzdrowszych orzechów..
Uprawa i zbiór
Orzesznik jadalny to wysokie drzewo mogące dorastać do ponad 30 metrów wysokości. Orzech otacza zielona skórka, która po osiągnięciu dojrzałości pęka i orzechy spadają na ziemie. Orzechy strząsa się również z drzew za pomocą specjalnych maszyn.
Po zebraniu orzechy są suszone przez 3-4 dni, przebierane, czyszczone i segregowane.
Właściwości zdrowotne orzechów pecan:
- są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych
- są źródłem białka oraz błonnika
- zawierają witaminę B1, która pozytywnie wpływa na pracę mózgu i układu nerwowego
- zawierają cynk, wapń, żelazo, magnez oraz potas
- są zalecane w profilaktyce chorób nowotworowych ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy
- przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu, obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz przyśpieszenia metabolizmu
- ich codzienne spożywanie korzystnie wpływa na stan i poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci
- wspomagają układ krążenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego
- osoby spożywające regularnie orzechy pecan są mniej narażone na choroby neurodegeneracyjne, przez dłuższy czas pozostają sprawne
Orzechy pecan możesz kupić online w naszym sklepie internetowym. Posiadamy opakowania o pojemności 500 g oraz 1 kg w atrakcyjnych cenach.
Poniżej przepisy z wykorzystaniem orzechów pecan :)
JAGLANKA Z ORZECHAMI PECAN I ŻURAWINĄ
- ¼ szkl. kaszy jaglanej
- 1 szkl. mleka lub napoju roślinnegoj
- 1 łyżeczka kakao
- garść orzechów pecan
- 2 łyżki żurawiny suszonej
- 2 łyżki syropu z agawy
- Kaszę przepłucz na sitku pod zimną wodą, w celu pozbycia się naturalnej goryczki
- Do garnka wsyp przepłukaną kaszę, zalej mlekiem i dodaj kakao oraz syrop z agawy
- Gotuj całość na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn, na koniec dodaj pokruszone orzechy i żurawinę.
CIASTECZKA 3 SKŁADNIKOWE (idealne do kawy)
- 50g orzechów pecan
- 40g daktyli
- 1 łyżka syropu klonowego
- Za pomocą blendera rozdrobnij orzechy.
- Na osobnej patelni podprażamy orzeszki zimne, dynię i ziarna słonecznika.
- Do rozdrobnionych orzechów dodaj daktyle i syrop klonowy, ponownie rozdrobnij aż masa zacznie się kleić
- Piecz w 170°C przez 10min.
Powiązane produkty