-
Zalety tapioki 13.06.2024Kawa vs matcha – 4 różnice 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną w domu? 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną dla zdrowia? 13.06.2024
Migdały Kalifornijskie
31.08.2021MIGDAŁY KALIFORNIJSKIE
Migdały to orzechy o słodkim posmaku, o cennych właściwościach zdrowotnych, wykorzystywane w kuchni jak i w kosmetyce.
Skąd pochodzą migdały ?
Migdały to owoce pestkowe drzewa o nazwie migdałowiec pospolity, uprawianego najczęściej w ciepłych rejonach Morza Śródziemnego oraz w Kalifornii w USA. Migdałowce są drzewami długowiecznymi, dorastającymi nawet do kilkunastu metrów wysokości.
W jaki sposób rosną i jak wygląda ich zbiór?
W okresie kwitnienia migdałowce obsypane są tysiącami różowych kwiatów, z których po przekwitnięciu rozwijają się owoce. Podobnie do naszych rodzimych orzechów włoskich, migdały otoczone są zieloną skórką, która po czasie pęka i uwalniając orzech w podłużnej łupinie. Do zbiorów wykorzystywane są najczęściej otrząsarki za pomocą których maszyna strąca owoce z drzewa.
Wykorzystanie w kosmetyce
Olejek pozyskiwany ze słodkich migdałów stosowany jest w celu odżywienia, nawilżenia, wygładzenia i opóźnia procesów starzenia skóry. Stosuje się go również jako odżywkę do włosów oraz paznokci.
Ale wróćmy do samych migdałów…
Nazywane najszlachetniejszymi orzechami, są źródłem bardzo dobrze przyswajalnego wapnia oraz magnezu, który jest szczególnie ważny u osób narażonych na stres. Migdały zawierają również cynk, który wspiera układ odpornościowy oraz pomaga utrzymać zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Orzechy te dostarczą nam również najsilniejszego antyoksydantu jakim jest witamina E, z kolei zawarta w nich witamina B2 wpływa pozytywnie na układ nerwowy, pamięć i koncentrację.
Białko oraz zdrowe tłuszcze
Migdały aż w 20% składają się z białka, oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Jak najbardziej warto włączyć te orzechy do swojej diety!
Migdały możesz kupić online w naszym sklepie internetowym. Posiadamy opakowania o pojemności 500 g oraz 1 kg w atrakcyjnych cenach.
A teraz dwie propozycje na wykorzystanie migdałów w kuchni
DOMOWE „MLEKO” MIGDAŁOWE
Potrzebujemy:
- Blender, gazę oraz lejek
Do przygotowania 1 litra mleka:
- 1 szkl. migdałów
- 4 szkl. zimnej wody przegotowanej lub filtrowanej
- syrop z agawy (opcjonalnie do dosłodzenia)
- Zalewamy migdały wodą na całą noc.
- Po tym czasie odsączamy migdały na sitku i przekładamy do blendera, zalewamy 4 szklankami wody (zimnej przegotowanej lub filtrowanej).
- Blendujemy do momentu aż powstanie biały płyn bez kawałków orzechów. Na tym etapie można dosłodzić.
- Wykładamy głębokie naczynie gazą i przelewamy płyn do środka.
- Przeciskamy całość przez gazę, za pomocą lejka przelewamy do szklanej butelki lub słoika. Przechowujemy do 3 dni w lodówce. Smacznego
ZDROWE KULKI ORZECHOWO-DAKTYLOWE
- 1 szkl. daktyli ( wcześniej namoczone)
- 3/4 szkl. migdałów bardzo drobno posiekanych
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 czubata łyżka masła orzechowego ( najlepiej z kawałkami orzechów)
- Odsączone z wody daktyle umieszczamy w blenderze, dodajemy siemię lniane, wiórki kokosowe, masło orzechowe oraz olej kokosowy. Blendujemy całość
- Dodajemy do masy posiekane migdały, następnie formujemy kulki i przekładamy je na kilka godzin do lodówki aby stwardniały. Smacznego
Migdały w opakowaniach 1kg i 500g można kupić w naszym sklepie internetowym w bardzo dobrej cenie.
Powiązane produkty