Gorczyca biała ziarno 1kg
(zł13.55 1kg)
Aromatyczna przyprawą o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Jest podstawowym składnikiem musztardy.
GORCZYCA BIAŁA 1kg
Ziarno
Gorczyca biała jest aromatyczną przyprawą o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Jest podstawowym składnikiem musztardy. Wykorzystywana jest również do przygotowania domowych przetworów i marynat. Wzbogaca smak mięsa wołowego, wieprzowego, drobiu i sosów. Często wykorzystywana jest do przyprawiania surówek, majonezu czy masła ziołowego. Gorczyca biała jest pomocna w leczeniu zaburzeń układu trawiennego, zapobiega zaparciom. Regularne spożywanie gorczycy może przyczynić się do obniżenia frakcji LDL cholesterolu we krwi. Dodatkowo używana jest w formie okładów podczas bólów mięśni i stawów. Gorczyca biała nie jest wskazana do spożycia przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
WŁAŚCIWOŚCI
- Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A,C,E i K,
- Źródło białka,
- Źródło błonnika pokarmowego,
- Wykazuje właściwości przeciwzapalne,
- Pikantno-gorzkawy smak.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z GORCZYCĄ
Składniki
- 2 kg ogórków
- 2 sztuki czerwonej papryki
- 0,2 kg białej cebuli
- Pół łyżeczki papryki słodkiej
- Pół łyżki gorczycy białej
- Pół łyżki ziela angielskiego
- Pół łyżki kolendry
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki wody
Wykonanie: Paprykę, cebulę i ogórki pokrój w grubą kostkę. Sól rozpuść w zimnej wodzie. Warzywa zalej solanką i odstaw. Po upływie trzech godzin warzywa odcedź z zalewy i przełów do słoików. Składniki zalewy - cukier, ocet i przyprawy zagotuj. Sałatkę zalej gorącą zalewą. Pasteryzuj przez 10-15 minut.
GORCZYCA OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: gorczyca biała ziarno 100%
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Polska(PL), Niemcy(DE), Węgry(HU), Stany Zjednoczone(US)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g |
Wartość energetyczna | 253 kJ/ 60 kcal |
Tłuszcz | 3,3 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 5,8 g |
- w tym cukry | 0,9 g |
Błonnik | 4,0 g |
Białko | 3,7 g |
Sól | 0,2 g |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)