Zalety ksylitolu

Ksylitol to doskonały zamiennik cukru. Jest jednakowo słodki jak zwykły cukier i praktycznie nie różni się od niego smakiem. Jednocześnie jest znacznie mniej kaloryczny i nadaje się dla diabetyków. Ksylitol pomaga również w zwalczaniu grzybicy oraz innych chorób, jak np. wrzody żołądka. Jego korzystny wpływ na zęby już dawno odkryli producenci gum do żucia.

  • Identyczny smak i wygląd jak cukier - ksylitol ma niemal identyczny wygląd jak cukier. Smakuje również identycznie, choć niektórzy twierdzą, że wyczuwają bardzo lekki miętowy (zimny) posmak. Stopień słodkości jest bardzo zbliżony - jeżeli ktoś słodzi herbatę jedną łyżeczką cukru, może użyć takiej samej ilości ksylitolu
  • Ok. 40% mniej kalorii - kaloryczność ksylitolu to 2.4 kcal na 1 gram, podczas gdy kaloryczność cukru to 3.87 kcal na 1 gram. Różnica to 38% mniej kalorii na korzyść ksylitolu
  • Niski indeks glikemiczny - kalorie z ksylitolu przyswajane są przez organizm bardzo powoli, nie powodując skoków poziomu cukru we krwi. Oznacza to, że ksylitol może być stosowany przez diabetyków (osoby chore na cukrzycę) oraz z hiperglikemią. Jego indeks glikemiczny wynosi 7, podczas gdy indeks glikemiczny cukru to 100
  • Utrudnia rozwój bakterii i grzybów - cząsteczka ksylitolu zawiera 5 atomów węgla, co sprawia, że wiele bakterii nie jest w stanie jej strawić (bakterie preferują cząsteczki o 6 atomach węgla). W obecności ksylitolu bakterie te umierają z głodu. Zwykły cukier powoduje zaburzenie równowagi alkalicznej wywołując odczyn kwaśny. Ksylitol odwraca te niekorzystne zmiany - wywołuje odczyn zasadowy, pomaga więc przywrócić równowagę alkaliczną i jednocześnie stworzyć warunki niesprzyjające rozwojowi szkodliwych mikrorganizmów.
  • Zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł (działanie antybakteryjne) - w obecności ksylitolu także bakterie powodujące próchnicę zębów nie są w stanie się rozwijać
  • Likwiduje nieprzyjemny zapach z ust (działanie antybakteryjne) - niemiły zapach z ust jest powodowany najczęściej przez bakterie żyjące w jamie ustnej na tylnej części języka
  • Zapobiega wrzodom żołądka (działanie antybakteryjne) - podobnie jak w przypadku próchnicy zębów, ksylitol utrudnia rozwój bakterii Helicobacter pylori w układzie pokarmowym, które powodują wrzody żołądka
  • Pomaga przy leczeniu zapalenia ucha środkowego (działanie antybakteryjne) - zapalenie ucha środkowego powodowane jest przez bakterie Streptococcus pneumoniae, których rozwój jest spowalniany przez ksylitol
  • Jest odporny na wysokie temperatury - w przeciwieństwie do wielu innych substancji słodzących (innych niż cukier) ksylitol nie traci swoich właściwości w wysokich temperaturach. Oznacza to, że podobnie jak cukier może być stosowany na przykład do wypiekania ciast
  • Wspomaga leczenie osteoporozy - ksylitol stymuluje wchłanianie wapnia w układzie pokarmowym